Essent+gaat+boeren+helpen+met+asbestsanering
Nieuws
© Peter Roek

Essent gaat boeren helpen met asbestsanering

Energiebedrijf Essent wil zonnepanelen plaatsen op boerderijen die verplicht hun asbestdaken moeten vervangen. Het energieconcern wil de panelen aanbrengen zonder dat de boer een investering hoeft te doen.

Essent financiert de vervanging van het dak en de installatie van de zonnepanelen. In ruil hiervoor ontvangt het concern wel twintig jaar lang gratis de groene stroom van het dak. Op de zonnepanelen zit een garantie van 25 jaar. De boer ontvangt dus de stroom van de laatste vijf jaar, hoewel het rendement van de panelen na twintig jaar wel 20 procent afneemt.

• Lees ook: Subsidiepot asbestsanering tot de bodem leeg

In Nederland ligt nog 68 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Het gaat in de meeste gevallen om boerendaken met asbest. Op 31 december 2024 moet dat zijn verwijderd. LTO Nederland meldde dit jaar aan het kabinet en de Tweede Kamer dat, naast andere maatregelen, een blijvende financiële stimulans dringend nodig is om te zorgen dat alle daken op tijd verwijderd zijn.

Staatssecretaris Steintje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaf begin november echter aan dat de overheid geen nieuwe subsidies meer kan verstrekken voor het saneren van asbestdaken. Het totale subsidiebudget van 75 miljoen euro is overschreden, meldt RVO.nl.

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer