Export+Conference%2Dperen+vaker+buiten+Europese+Unie
Achtergrond
© VidiPhoto

Export Conference-peren vaker buiten Europese Unie

Steeds meer Nederlandse Conference-peren gaan naar landen buiten de EU. In 2016 ging het om 10 procent van de peren, dit jaar 18 procent. 'Bijna een verdubbeling in enkele jaren', zegt Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis.

De groeimarkten buiten de EU zijn China, Kazachstan, Noorwegen, Zwitserland, Armenië en Mexico. Marktoegang is er heel recent ook voor Colombia. ‘Eind november is de overeenkomst rond gekomen voor appels en peren naar Colombia’, zegt Van den Berg. ‘Dossiers lopen nog voor de Verenigde Staten en Thailand.’

 

Op de kennisdag van NFO en Wageningen University & Research, donderdag in Tiel, gaf Van den Berg inzicht in de toekomst van Conference-peren als belangrijk exportproduct. Het gaat in Nederland dit jaar om zo’n 10.000 hectare peren, waarvan bijna 80 procent Conference. De productie is circa 400 miljoen ton peren.

Nederland derde exporteur

Nederland is wereldwijd de derde exporteur van peren. De totale export is goed voor 12 procent van de wereldhandel. De top 3 - China, Nederland en België - zijn samen goed voor ruim de helft van de wereldhandel aan peren. De Nederlandse afzet gaat vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië, samen 45 procent.

Uit de cijfers van GroentenFruit Huis blijkt een toename van Nederlandse peren naar Oost-Europa, Duitsland en Scandinavië. ‘De Nederlandse Conference is gewild in Duitsland. Daar is de consumptie van Conference de afgelopen vijf jaar gestegen van 13 naar 29 procent. Dat zien we terug in de exportcijfers, die zitten continu in de lift.’

Minder naar Polen

De export van Conference-peren blijft in de eerste weken van het lopende seizoen (week 35 tot en met 44) iets achter, weet Van den Berg. ‘Er gaan op dit moment meer peren naar Duitsland en China, maar fors minder naar Polen.’

Voor de nabije toekomst kan een harde of zachte brexit de nodige gevolgen hebben voor de export van peren naar het Verenigd Koninkrijk. Van den Berg: ‘Het Verenigd Koninkrijk produceert zelf 20.000 ton peren en importeert zo’n 100.000 ton, waarvan ongeveer 45.000 uit Nederland. Na de brexit kan het niet opeens alle peren zelf producen.’

In de EU gaat het de laatste jaren om een stabiel areaal van 117.000 hectare peren. In totaal gaat het dit jaar om een productie van 2,3 miljard kilo, 100 miljoen kilo meer dan de jaren ervoor. Italië is goed voor circa een derde van de productie aan peren, maar weinig Conference. In Spanje en Polen is een duidelijke daling in productie waar te nemen.

 

Conference-oogst

De EU-oogst aan Conference is goed voor bijna 1 miljard kilo, 38 procent van het totaal. Nederland is goed voor 312 miljoen kilo, België 300 miljoen kilo en Spanje 160 miljoen kilo. De drie landen zijn samen goed voor 80 procent van alle Conference-peren in de EU.

In Nederland staat de peer op de vijfde plaats van meest gekochte fruit. Van den Berg: ‘Bij de aankoop van peren is een positieve ontwikkeling waar te nemen. Gemiddeld groeit de consumptie in de EU met 1,9 procent per jaar.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer