Blauwebessentelers+beginnen+samen+innovatiebedrijf
Nieuws
© Eigen Foto

Blauwebessentelers beginnen samen innovatiebedrijf

Twaalf blauwebessentelers uit Nederland, Duitsland en België gaan met een gezamenlijk R&D-bedrijf innovaties op het gebied van smart farming, gerobotiseerde oogst en onkruidbestrijding versnellen en toepasbaar maken.

De telers werken samen binnen Blueberry Innovators en vertegenwoordigen een teeltareaal van bijna 300 hectare. De aandeelhouders zijn actief in de opkweek, productie en het vermarkten van blauwe bessen.

Nederland behoort tot de top 5 van Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. Om vooruitstrevend te blijven, is proces- en productinnovatie belangrijk. De bessentelers gaan samenwerken met onderwijs- en kennisinstellingen en vooruitstrevende bedrijven om de doelstellingen te halen.

Uitdagingen

Erik van de Vin, clustermanager Blueberry Innovators: ‘De komende jaren krijgen wij te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van schaalvergroting, arbeid, efficiency, gewasbescherming, duurzaamheid, bio- en bodemdiversiteit en water- en productkwaliteit. Om hier adequaat op in te spelen is onderlinge samenwerking cruciaal en zijn innovaties noodzakelijk.’

Binnen Blueberry Innovators zitten de telers daadwerkelijk ‘aan het stuur’, geeft Van de Vin aan. ‘Al onze innovatie activiteiten zijn erop gericht om een toekomstbestendig en economisch duurzaam businessmodel voor deelnemende telers te realiseren.'

De twaalf blauwebessentelers zijn in juridische zin georganiseerd in een besloten vennootschap. Alle telers zijn daarmee aandeelhouder van Blueberry Innovators, een aantal telers zijn gekozen als bestuurder van de vennootschap.

Effectiever en goedkoper

Leon Schrijnwerkers, aandeelhouder Blueberry Innovators: ‘De ontwikkelingen op het gebied van robotica, big data, sensoren, autonoom rijdende voertuigen en vision gaan vliegensvlug. Door samen te werken zijn we veel beter in staat om deze innovaties daadwerkelijk toepasbaar te maken voor onze eigen teelt- en opkweekbedrijven. Bovendien maken we onze ontwikkelprogramma’s op deze manier effectiever en goedkoper.’

De eerste innovatie-activiteiten van Blueberry Innovators zijn al van start gegaan en zullen volgend jaar verder worden opgeschaald. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar automatische onkruiddetectie en -herkenning. In 2019 zal er onder andere aandacht zijn voor de realisatie van een oogstrobot en de toepassing van big data in de blauwe bessenteelt.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer