Nederlandse+peer+gewilde+smokkelwaar+in+Rusland
Nieuws
© Vidiphoto

Nederlandse peer gewilde smokkelwaar in Rusland

Ondanks de Russische boycot van groente en fruit uit de Europese Unie belanden grote partijen Nederlandse en Belgische peren alsnog in Russische winkels. Dankzij een smokkelroute blijft bijna de helft van de perenexport naar het land in stand.

De smokkelroute die loopt via de Baltische Staten, wordt zaterdag onthuld in de Volkskrant. De krant baseert zich op gesprekken met Nederlandse en Belgische perentelers, fruithandelaren en Russische importeurs.

De smokkelroute verloopt via Litouwen en Wit-Rusland waar de peren op papier een Afrikaanse oorsprong krijgen. Jaarlijks belandt zo ongeveer 70.000 ton peren in Rusland, concludeert de Volkskrant uit bestudering van handelsstatistieken, goed voor een jaaromzet van 56 miljoen euro.

Kwalijk

Het ministerie van Landbouw laat in de krant weten de 'geruchten' over de smokkel te kennen. Het ministerie noemt het 'kwalijk' dat er mogelijk fruittelers zijn die zijn blijven handelen met Rusland en tegelijkertijd profiteerden van Europese steunmaatregelen die tot juni het verlies door de boycot compenseerden.

Voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zegt in de Volkskrant verrast en geschokt te zijn door het onderzoek. 'Er was bij ons altijd al een vermoeden dat een deel van de peren van onze telers in Rusland terechtkwam, maar dat het op deze manier ging en met deze omvang, dat wisten we niet.'

Afdwingen

De Russische autoriteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het afdwingen van de boycot. Desondanks zijn veel westerse producen gewoon verkrijgbaar. Conference-peren zijn zulke gewilde en alledaagse producten die gewoon verkrijgbaar zijn, terwijl deze eigenlijk alleen succesvol te telen zijn in België en Nederland.

Naast peren blijven andere boycotproducten hun weg naar de Russische consument vinden. De Oost-Europese denktank Globsec concludeerde onlangs dat er tot en met 2016 voor 2,4 miljard euro aan sanctiegoederen via Wit-Rusland naar Rusland is gesmokkeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer