Landbouwgrond+belangrijk+voor+beschermen+klimaat
Nieuws
© Han Reindsen

Landbouwgrond belangrijk voor beschermen klimaat

Landbouwgronden zijn belangrijk voor het klimaat. 'Voor boeren ligt hun focus niet alleen tijdens de Wereld Bodem Dag op grond, maar 365 dagen per jaar', zegt secretaris Bernhard Krüsken van de Duitse Boerenbond (DBV).

De Verenigde Naties heeft woensdag 5 december uitgeroepen tot Wereld Bodem Dag. Een dag waarop meer dan vierhonderd Europese organisaties aandacht vragen voor het stoppen van het verval van onze bodem.

'Gezonde en productieve gronden vormen niet alleen de basis voor een succesvolle en duurzame landbouw, maar ook een belangrijke opslag van koolstof. Dat blijft een enorm belang voor de bescherming van het klimaat', zegt secretaris Krüsken van de DBV.

Binden koolstof

Uit een publicatie van het Thünen-instituut blijkt dat in de Duitse landbouwbodem ongeveer 2,4 miljard ton koolstof in de vorm van humus is gebonden. Volgens het instituut is dit net zo veel als de totale hoeveelheid koolstof die in de bossen in Duitsland is opgeslagen. Met 96 ton per hectare zou akkerland bijna even veel koolstof binden als bosgronden met 100 ton.

Doel van de Duitse boeren is het behoud of de toename van de koolstofvoorraad. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de organische koolstof is gebonden in akkerbouwgrond. De functie van de bodem als CO2-opslag moet worden bevorderd in het kader van het Europese landbouwbeleid, aldus Krüsken.

Behoud landbouwgrond

DBV wijst in dit verband op behoud van de oppervlakte landbouwgrond en maatregelen die bijdragen aan de verbetering van hoeveelheid humus in de bodem. 'De zorg voor landbouwgrond is dringend nodig om het klimaat te beschermen. De bodem is een eindige hulpbron en moet worden beschermd tegen gebruik voor woningbouw en verkeer', vindt Krüsken.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer