Boer moet uitbreidingsplannen melden bij Stalderingsloket

Provincie Noord-Brabant opent maandag het Stalderingsloket waar alle boeren met uitbreidingsplannen zich moeten melden.

Boer+moet+uitbreidingsplannen+melden+bij+Stalderingsloket
© APA

Stalderen betekent dat voor elke vierkante meter nieuwe stal elders in hetzelfde gebied 1,1 vierkante meter stal gesloopt moet worden. Over prijzen en de exacte overeenkomsten gaat de provincie zich de komende twee maanden buigen. Het idee is dat het loket een voorraad krijgt van stallen die gesloopt kunnen worden. Stalderen kan alleen met stallen die de afgelopen drie jaar ook daadwerkelijk in gebruik zijn geweest.

Tientallen adviseurs en beleidsmedewerkers uit de veesector kregen donderdag tekst en uitleg kregen over het nieuwe provinciebeleid. Adviseurs plaatsen vraagtekens bij de staldering. Ze verwachten dat boeren die willen slopen afwachten en veehouders die willen uitbreiden daardoor langere tijd nodig hebben om hun vergunning op orde te krijgen.

Jongvee

Daarnaast hoeven melkveehouders niet te stalderen, maar vleeskalverhouders wel. Dat kan tot praktische problemen leiden bij jongvee. Verder wil de provincie gezamenlijke mestverwerking naar bedrijventerreinen verschuiven. Hoe het mestbeleid precies uitpakt voor veehouders met meerdere locaties of in vee-intensieve gebieden kon de provincie donderdag niet precies zeggen.

Duidelijk is wel dat boeren die gebruikmaken van de stoppersregeling niet snel zullen omschakelen, omdat ze dan direct aan de nieuwe omgevingsregels moeten voldoen.

Enorme puzzel

Paul Balemans, adviseur bij ZLTO, maakt zich zorgen over de verscherpte Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij, die komend najaar komt. 'Hoe moeten melkveehouders zo'n hoge score halen? Daarnaast kan de Verordening natuurbescherming slecht uitpakken voor melkveehouders die al een nieuwe stal hebben gebouwd en de meer dan twintig jaar oude stallen gebruiken voor bijvoorbeeld jongvee.De kosten om oude stallen alsnog volgens de huidige eisen emissiearm te maken, lopen flink in de papieren.'

Collega Herman Cruijsen uit zijn zorgen over de opstapeling van regels. 'Het is een enorme puzzel.' Gedeputeerde Anne-Marie Spierings gaf donderdag nog een inkijkje in het flankerend beleid. Kern is een nieuw op te richten investeringsfonds, bedoeld voor kapitaalverstrekking.

Gesprekstand

Projectmanager Jan Buys noemde daarvoor een bedrag ter grootte van 300 miljoen euro, bijeengebracht door alle ketenpartners. 'Medio september moet dit verder uitgewerkt zijn, op voorwaarde dat alle partijen weer in de gesprekstand komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
 • Zaterdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer