Gezonde krapte op bloemkoolmarkt

Er is krapte op de bloemkoolmarkt. De prijzen zijn daardoor goed. Telers die niet op contractbasis werken, profiteren van de vroege start van het seizoen en de droogte, waardoor het seizoen heel gelijkmatig verloopt.

Gezonde+krapte+op+bloemkoolmarkt
© John Oud

'Doordat veel supermarkten op contractbasis producten afnemen, zie je de krapte niet direct terug in de winkel', vertelt Nico Bakker. Hij is gewasmanager bloemkool bij ondernemersnetwerk Vollegrondsgroentenet. 'Op andere plekken kom je de hogere prijzen wel tegen, zoals bij speciaalzaken.'

Het is voor bloemkooltelers volgens hem tot nu toe een heel voorspoedig seizoen. 'Er zitten geen pieken in de productie. Door de droogte worden die getemperd. Ook begon de oogst al tien dagen vroeger bij de potbloemkool. Al hebben de telers die op contractbasis leveren er niet direct een voordeel van.'

De droogte gaat volgens Bakker niet ten koste van de kwaliteit. 'Door de veredeling is bloemkool daar steeds beter tegen bestand. Maar de groei gaat minder hard en dat pakt dus gunstig uit.'

Tevreden over marktontwikkeling

Teler Frank Slagter uit het Noord-Hollandse Hoogkarspel is zeer tevreden over de marktontwikkeling. 'Je merkt dat de droogte ook in het buitenland, in Duitsland en Engeland, parten speelt. Er is krapte op de hele markt. Er is dus ook meer vraag naar Nederlandse bloemkool vanuit het buitenland.'

Overvloedige regen begin april zorgt volgens hem ook voor minder aanbod. 'Daar is wel wat schade door ontstaan. Er blijft meer bloemkool liggen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer