Nieuwe+selecties+voor+winteruien+testen
Nieuws
© Anton Dingemanse

Nieuwe selecties voor winteruien testen

Nog iets vroeger of iets beter bewaarbaar dan het veel geteelde ras Troy. Dat zijn voor zaadfirma De Groot en Slot de veredelingsdoelen voor winteruien.

Medewerkers van De Groot en Slot hebben deze week op praktijkpercelen in Krabbendijke en Oosterland twee proefvelden aangelegd met bestaande rassen en nieuwe selecties voor de teelt van winteruien. 'We beoordelen alle 24 variƫteiten op vroegheid, uniformiteit, opbrengsten, kwaliteit en vooral schietergevoeligheid', legt verkoopmanager Peter Vroegindeweij uit.

Aan telers met winteruien vraagt De Groot en Slot regelmatig om veelbelovende nieuwe rassen in de praktijk te testen. 'Als er sprake is van een meerwaarde, dan zullen we ze opnemen in ons assortiment', aldus Vroegindeweij. De geteste selecties zijn afkomstig uit het veredelingsprogramma voor plantuien.

Grootste ras

Het ras Troy is in Nederland het grootste ras voor de teelt van winteruien. 'Het is een uitdaging om wellicht nog iets te winnen op vroegheid of een ras dat langer bewaarbaar is en daarmee eventueel geschikt voor vroege export naar verre bestemmingen.'

De Groot en Slot constateert dat er veel belangstelling is voor winteruien, maar toch verwacht Vroegindeweij niet dat de teelt veel zal uitbreiden. 'Het is een teelt met meer risico's en ook een hogere kostprijs. Voor winteruien is het een voorwaarde dat uientelers percelen uitkiezen die goed afwateren en weinig slempgevoelig zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
 • Dinsdag
  32° / 21°
  30 %
Meer weer