Herinrichting+langs+Vecht+bij+Gramsbergen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Herinrichting langs Vecht bij Gramsbergen

Gemeente Hardenberg en Waterschap Vechtstromen willen het gebied langs de Vecht bij Gramsbergen herinrichten. De partijen hebben plannen om ruimte te bieden aan natuurinclusieve landbouw en gaan kijken hoe landbouwopgaven gecombineerd kunnen worden met natuuropgaven.

De gemeente Hardenberg en het waterschap hebben het voornemen om in de eerste helft van 2019 hierover een plan te maken met inwoners en betrokkenen van het gebied. Het gebied wordt nu met name gebruikt voor de landbouw. Volgens Gerrie Kleene, voorzitter van LTO Noord-afdeling Vechtdal, krijgen 19 boerenbedrijven te maken met de plannen. Het zijn voornamelijk melkveebedrijven.

Gemeente Hardenberg ziet in het gebied veel mogelijkheden voor water, beleving en natuur. Het gaat om de uiterwaarden van de Vecht tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozensche Linie. Ook de voormalige zandwinningsplas Gat van Joosten valt onder het plan.

Grondgebonden

Volgens Kleene is het van belang dat er gesproken wordt mét de boeren en niet over de boeren. ‘Het plan betekent namelijk nogal wat en het is ook in strijd met veel andere opgaven waar melkveehouders ook voor staan. Het is de bedoeling dat ze meer grondgebonden worden. Maar in deze plannen zal meer grond naar natuur toe gaan. En natuurinclusieve landbouw klinkt mooi, maar het moet voor de lange termijn, voor de toekomst, wel rendabel zijn. Er moet een verdienmodel zijn. Daar willen boeren zekerheid over. Niet voor slechts een paar jaar. Grond is duur en in het Vechtdal is de grond ook heel vruchtbaar. Ze halen er vaak de beste opbrengsten van af.’

LTO Noord is niet verrast door de plannen. Het staat in het coalitieakkoord van gemeente Hardenberg en het is onderdeel van het grotere project ‘Ruimte voor de Vecht’. Kleene: ‘Wij willen nu eerst in gesprek met de boeren in het gebied eerst weten wat zij ervan vinden en hen informeren. Er ligt een voornemen, maar het moet wel gedragen worden door de grondeigenaren. Alleen dan is een plan voor de lange termijn ook houdbaar. Met eerdere projecten in ‘Ruimte voor de Vecht’ zijn goede ervaringen opgedaan, maar ook minder goede ervaringen. Er zijn best wel wat ergernissen onder de boeren.’

Haventje

Hardenberg ziet toeristische mogelijkheden voor het gebied nu de Vecht, vanaf komend jaar, van Zwolle tot aan de Duitse grens bevaarbaar zal zijn. Er is dan ook een plan voor een haventje in het gebied. Daarnaast denken de gemeente en het waterschap aan de aanleg van wandel- en fietspaden. Ook zouden de plannen belangrijk zijn voor de waterveiligheid. Door verruiming van de rivier is er meer ruimte om het water bij hoog water af te voeren. Eind 2019 willen de partijen het ontwerp af hebben en moet de financiering rond zijn. De herinrichting zal dan in 2021 moeten starten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer