Flevoland+ziet+gidsfunctie+in+circulaire+economie
Achtergrond
© Twan Wiermans

Flevoland ziet gidsfunctie in circulaire economie

Om het kringloopdenken in Flevoland op gang te krijgen, probeert de provincie schakels in de productieketens bij elkaar te brengen. Samenwerken is dan ook het codewoord als het gaat om de circulaire economie.

Flevoland heeft de ambitie om in 2030 dé grondstoffenleverancier van de circulaire economie te zijn. Dat is volgens provincie Flevoland te realiseren, maar alleen als overheid, ondernemers en kennisinstellingen de handen ineenslaan.

Diverse partijen met interesse in het kringloopdenken waren afgelopen woensdag een dag samen om elkaar te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken om verspilling tegen te gaan. Overheden, ondernemers, onderwijsinstellingen en adviesbureaus bekeken op diverse locaties wat er al gebeurt en
discussieerden daarna over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Hergebruik plastics

Er gebeurt het nodige in Flevoland op het gebied van circulair- ofwel kringloopdenken. Of er liggen plannen klaar om uit te voeren, blijkt op de manifestatie Circulair Flevoland. Zo denkt een bedrijf groot in hergebruik van plastics, maar verwerkt dit materiaal nu nog in Duitsland. Het zou graag in Flevoland een regionale keten voor inzameling, verwerking en hergebruik starten. Hoe lokaler, hoe herkenbaarder en hoe gemotiveerder mensen worden om een bijdrage te leveren, redeneert het bedrijf.

Het ontbreekt nog aan de juiste houding: hoe maken we het houdbaar

Marieke van der Werf, boegbeeld Circulaire Economie Flevoland

Twee andere Flevolandse partijen staan klaar om de rotorbladen van afgeschreven windmolens te vergruizen en de korrels te gebruiken als grondstof in straatmeubilair of brugleuningen. Uienhandel Gebroeders Van Liere in Dronten werkt aan het persen van uienschillen tot brandstofpellets. En bij Aeres Hogeschool in Dronten wordt nagedacht over wat te doen met de kroontjes van pompoenen of tweede kwaliteit groenten en fruit.

Boegbeeld

Er is wel aandacht voor, toch wordt er nog te veel lineair en niet circulair gedacht bij de overheid en in het bedrijfsleven, vindt Marieke van der Werf, boegbeeld Circulaire Economie Flevoland. 'De grondstoffen en de technieken zijn voorhanden, het ontbreekt nog aan de juiste houding: hoe maken we het houdbaar.'

Niet alleen het bedrijfsleven moet volgens haar flink aan de bak, ook de overheid heeft een rol. Zo is wetgeving vaak nog niet ingesteld op het nieuwe denken en kan zij via inkoop als aanjager functioneren.

Leasen of delen

Van der Werf ziet het wel gebeuren. 'Wat is er mooier dan geld te verdienen door de wereld beter te maken. Lastig is dat het voor veel mensen ophoudt bij de eerste vier letters van duurzaam. Het is vaak wel zo, maar het heeft ook te maken hoe we erin zitten. Je hoeft niet te kopen, je kunt spullen ook leasen of delen.'

Volgens gedeputeerde Jan-Nico Appelman is Flevoland heel geschikt voor een gidsfunctie. 'Als de petrochemie meer biobased wil worden, kunnen we hier de grondstoffen produceren. Laten we daarvoor beginnen bij het onderwijs en de ondernemers.'

Groen agroketenproject
Voor de groene keten is een apart stimuleringsproject opgezet, vertelt platformmanager Angelique Hoek van provincie Flevoland. 'De land- en tuinbouw is in ons gebied een belangrijke economische speler, ook in de omschakeling van een lineaire naar een kringloopeconomie. Zij hebben grondstoffen en vaak ook afvalstromen die zich prima lenen voor verwerking of hergebruik.' Het is volgens haar nog lastig boeren en tuinders te bereiken die een project willen starten. 'De mogelijkheden daartoe zijn er. Komende maand start bijvoorbeeld een nieuwe ronde in POP3 waarop ondenemers kunnen inschrijven.' Volgens gedeputeerde Jan-Nico Appelman is het een kwestie van durf. 'Ik heb veel respect voor ondernemers die circulair worden, ze nemen veel risico's.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  33° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 14°
  10 %
Meer weer