Rechter+verbiedt+afschot+smienten+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Faunabeheereenheid Zuid-Holland

Rechter verbiedt afschot smienten Zuid-Holland

De rechtbank in Den Haag heeft, net als vorig jaar, geoordeeld dat er voorlopig geen afschot van smienten mag plaatsvinden in Zuid-Holland.

Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten eerder bezwaar tegen dit voorgenomen plan van provincie Zuid Holland.

Provincie Zuid-Holland besloot in november 2017 het doden van smienten toe te staan vanwege de schade die de eenden aan de landbouw toe zouden brengen. Tegen het afschieten van de eenden bestaat veel weerstand. Ruim tienduizend mensen stuurden protestmails naar Provinciale Staten tegen dit geplande afschot.

• Lees ook: Natuurorganisaties weer tegen smientenafschot

Slinkende populatie

De bestuursrechter oordeelde destijds dat de onderbouwing van het besluit van de provincie twijfelachtig is en het afschieten van de smienten de slinkende populatie verder in gevaar kan brengen. In afwachting van de beslissing van de provincie op de bezwaren van de natuurorganisaties werd afschot verboden.

De rechtbank oordeelt nu dat de provincie de gebreken die de rechter constateerde in de uitspraak van vorig jaar nog niet heeft hersteld. Daardoor bestaat er nog steeds geen goed beeld van de invloed van het afschot op de staat van instandhouding van de smient. Daarbij heeft Sovon de staat van instandhouding van de smient als (matig) ongunstig beoordeeld.

Verheugd

Als gevolg van de uitspraak mag er geen afschot plaatsvinden in afwachting van het verdere verloop van de beroepsprocedure van de natuurorganisaties. Vogelbescherming en de NMZH zijn zeer verheugd met deze uitspraak.

De uitspraak volgt op een beroep van deze zomer, van Vogelbescherming en de NMZH samen met lokale natuurorganisaties, tegen de beslissing van de provincie op de bezwaren van de natuurorganisaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer