Jacht+smient+in+Zuid%2DHolland+gehandhaafd
Nieuws
© Twan Wiermans

Jacht smient in Zuid-Holland gehandhaafd

Een motie in Provinciale Staten om het bejagen van smienten in Zuid-Holland te staken, heeft het woensdag niet gehaald.

Dit tot opluchting van provinciaal themahouder flora & fauna Basjan Niemansverdriet van LTO Noord. 'Smienten veroorzaken veel schade aan gras, granen, vollegrondsgroenten en overige akkerbouwgewassen. Kortom volop reden om de populatie goed te beheren.'

De PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, 50Plus Partij en PVV tekenden bezwaar aan tegen het populatiebeheer zoals verwoord in het 'Faunabeheerplan smient Zuid-Holland 2017 - 2023'. Volgens de vijf fracties staat de smientenpopulatie al teveel onder druk. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van 28 natuurorganisaties om het afschot van maximaal 6.500 smienten per jaar alsnog te verbieden.

Cruciaal besluit

Een meerderheid voor de motie ontbrak, waarna verantwoordelijk gedeputeerde Han Weber aankondigde dat GS het faunabeheerplan aanneemt. Niemansverdriet: 'Een cruciaal besluit om te zorgen dat het met de smienten niet uit de hand loopt. Op basis van de schade weten we namelijk dat de populatie zeker niet terugloopt.'

De landbouwbestuurder merkt wel op zorgen te hebben over het opnemen van een maximum te bejagen vogels in het beheerplan. 'Ik hoop tenminste dat dit geen gevolgen heeft voor de andere wildsoorten, die veel schade veroorzaken in de land- en tuinbouw.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer