Waterschapper en boer met elkaar op cursus

Zo'n kleine dertig deelnemers, boeren en waterschappers wisselden in een cursus agrohydrologie een hele dag kennis uit over de werking van het watersysteem en agrarisch bodembeheer. Zo leerden ze van elkaar.

Waterschapper+en+boer+met+elkaar+op+cursus
© Waterschap Drents Overijsselse Delta

Een zonnige laatste oktoberdag, tijdens de cursus agrohydrologie in dorpshuis De Wielewaal in Scheerwolde. Mooi meegenomen, want het praktijkgedeelte later op de dag, 'kijken in de grond', was buiten.

Doel van de cursus was meer leren over de werking van het watersysteem, de samenhang tussen de bodem en de groei van gewassen en maatregelen die boeren kunnen nemen op het bedrijf om de waterhuishouding te verbeteren.

Samenwerking versterken

Naast kennisoverdracht was de cursus ook een mooie gelegenheid voor boeren en waterschappers om op een nieuwe manier met elkaar in gesprek te zijn en de samenwerking te versterken. 'Een groot deel van het werkgebied van het waterschap Drents Overijsselse Delta is immers bij boeren in beheer', geeft dagelijks bestuurder Henk Oegema als reden om een dergelijke cursus op te zetten.

Als het goed gaat, kom je elkaar eigenlijk nooit tegen

Albertus van Benthem, deelnemer cursus agrohydrologie

'Wat zij doen heeft invloed op het water en wat wij als waterschap doen heeft invloed op het boerenbedrijf.'

Kennis opbouwen

Het waterschap geeft aan niet alleen in de dagelijkse praktijk te willen samenwerken. Ook samen kennis opbouwen en ervaringen uitwisselen behoren tot de doelstellingen. Volgens de waterschapsbestuurder gaat het over kennis over elkaar, over het waterbeheer en over het verzorgen van de bodem.

'Goede samenwerking tussen ons is belangrijk. Begrip voor elkaar, inzicht bij de waterschappers in de bedrijfsvoering op het boerenbedrijf en meer kennis bij de boeren over het beheer van bodem en water. Samen werken we aan voldoende en schoon water.'

Niet alleen nauwere samenwerking tussen boeren en waterschappers is noodzakelijk, ook het ontwikkelen van kennis wordt steeds belangrijker, stelt Oegema. 'Het klimaat verandert, extreem natte en extreem droge perioden komen vaker voor, dat hebben we zeker de afgelopen zomer ervaren. Bovendien zal meer maatwerk nodig zijn, omdat de omstandigheden per locatie verschillen.'

Maatregelen

Het veldbezoek, later op de cursusdag, werd begeleid door deskundigen van adviesbureau Aequator. Goed kijken naar water en bodem, ervaringen uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan over maatregelen om klimaatverandering de baas te blijven, waren de leidraad.

Zo ging het onder andere over peilgestuurde drainage om water langer vast te houden in het gebied, wat je kunt doen als boer om via bodemverbetering de effecten van piekbuien te verminderen en het beperken van uitspoeling van meststoffen door een betere nutriëntenbeschikbaarheid.

Bij een ander in de bodem kijken

'Mijn eigen grond ken ik wel. Ik vond het vooral leuk om bij een ander in de bodem te kijken', vertelt deelnemer Albertus van Benthem uit Vollenhove. Hij ziet langer vasthouden van water belangrijker worden, en daarmee het tegengaan van bodemverdichting.

Waterschappers komt hij zelden tegen in de dagelijkse praktijk. 'Als het goed gaat, zie je elkaar niet. Maar het maakt het interessant, als je hoort wat voor beleid achter het waterbeheer zit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer