Broccolitelers: vragen over GLB-gewasseneis

Broccolitelers doen aan gewasrotatie, maar zijn gespecialiseerd. Hierdoor komen ze in aanvaring met de gewasdiversificatie-eis van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid).

Broccolitelers%3A+vragen+over+GLB%2Dgewasseneis
© John Oud

Die eis stelt namelijk dat iemand minimaal drie gewassen moeten telen bij een oppervlak van meer dan 30 hectare. Dit bleek afgelopen maandag op een thema-avond van broccolitelers in Lutjebroek. De avond werd georganiseerd door Vollegrondsgroentenet.

Klaas Johan Osinga (LTO / Europe Direct) en Wim Westhoff (RVO) praatten de telers bij over de laatste ontwikkelingen in het GLB. De gewasdiversificatie-eis is een onderdeel van de vergroening. Wordt niet voldaan aan het vergroenen, dan kan iemand maximaal 30 procent van de bedrijfstoeslag mislopen.

Onbegrijpelijk

Voor broccolitelers is dit onbegrijpelijk: ze huren ieder jaar land en zorgen voor gewasrotatie. Er is wel een 'escape': als een teler meer dan 50 procent van het land huurt en er heeft op dat land vorig jaar een ander gewas gestaan, dan voldoet hij ook aan de gewasdiversificatie. De controleperiode hiervoor is van 15 mei tot 15 juli.

Staat het gewas er tijdens die periode (nog) niet (meer), dan moet de teler dit aantonen met facturen, foto's of doordat er nog gewasresten liggen.

Menu

Osinga: 'Bij het nieuwe GLB wordt onvoldoende rekening gehouden met gespecialiseerde telers. Dit speelt ook in de pootaardappel- en de bollenteelt. LTO wil doelgerichte vergroening, bijvoorbeeld via certificering. Geef telers de kans om te kiezen uit een menu van vergroeningsmaatregelen'.

De groentetelers spraken ook over het marktbeleid. De Gemeenschappelijke Markt Ordening (GMO) is ook voor de tuinbouw van belang. Erkende telersverenigingen krijgen geld voor operationele programma's.

Bovendien kan Brussel ingrijpen in de markt bij ernstige crises, zoals EHEC of politieke boycots. De vraag is of dit voor de Nederlandse situatie nog adequaat is. Veel geld gaat namelijk naar andere EU-lidstaten. Een van de telers: 'Het GLB moet meer inzetten op kennis en innovatie'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer