Veilig werken in broccolibedrijf

Bij maatschap René Verdonk Broccoli in Wervershoof is onlangs een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) uitgevoerd met een adviseur van Stigas. Rob Tessel, medewerker bij het bedrijf, vulde de RIE in met Marcel van Diepen van Stigas. 'Het sluipt er zomaar in dat je risico's over het hoofd ziet. Daarom is het goed dat er een risico-inventarisatie wordt gehouden', zegt Rob Tessel.

Tessel heeft een belangrijke taak in de organisatie en de coördinatie van de werkzaamheden op het broccolibedrijf. Hij zorgt er 's morgens vroeg voor dat alle machines klaar staan en gereed zijn voor de dertig Poolse medewerkers. Die gaan vanaf 7 uur van start met hun werk op het land en in de schuur.

215 hectare broccoli

In het seizoen wordt in totaal 215 hectare broccoli geteeld. In de schuur wordt de broccoli verpakt via twee inpaklijnen. 'Veertien Poolse medewerkers werken hier al jaren, dat is onze vaste kern van medewerkers', aldus Tessel. Onlangs deed Stigas een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) op het bedrijf. Stigas is een initiatief van onder andere LTO Nederland dat zich richt op gezond en veilig werken. 'Wij willen het zo veilig mogelijk hebben voor de medewerkers en wij willen ook dat zij gezond en vitaal blijven. De risico-inventarisatie helpt ons daarbij', vertelt Tessel. 'Om de drie jaar wordt de RIE ingevuld. Alle afnemers vereisen dit vanwege een certificering.'

Marcel van Diepen, adviseur van Stigas, wees Tessel op het gebruik van een haspel in een haspel. 'Twee verlengsnoeren gebruiken voor een apparaat, dat is brandgevaarlijk', weet Tessel. 'Het bedrijf is bezig met nieuwbouwplannen. Daarin wordt de aandacht voor voldoende stroompunten meegenomen.'

Stalen neuzen

Van Diepen zag dat een Poolse medewerkster die op de heftruck reed, geen stalen neuzen in haar schoenen had. 'Dat hebben we meteen aangepakt', zegt Tessel. 'Met een Poolse medewerker die goed Nederlands spreekt en onze medewerkster zijn we direct werkschoenen gaan halen.'
Speciale aandacht is er voor de medewerkers die aan de band staan. 'We hebben luchtmatjes om op te staan, om zo knieën en voeten wat te ontzien', aldus Tessel. 'Ook zijn er regelmatig minipauzes, zodat mensen even de benen kunnen strekken.'

Vangrail

Ook keken ze terug op het advies van drie jaar geleden. Er was toen geen vangrail langs de zolder, en de ladder naar de zolder stond niet vast. Dit is aangepakt: er is een vangrail en de ladder staat vast. 'Het sluipt er zomaar in dat je risico's over het hoofd ziet', zegt Tessel over het belang van de RIE. 'Achteraf kijk je een koe in de kont. Dat willen we met de risico inventarisatie en de bijbehorende aanpak voorkomen.'

De risico-inventarisatie en -evaluatie draagt volgens adviseur Van Diepen vooral bij aan het weghalen van een stuk bedrijfsblindheid. Bewust zijn van de risico's voor je medewerkers en deze vervolgens aanpakken is de volgende stap. 'Ook belangrijk zijn goede instructies voor de medewerkers. Dat bijvoorbeeld Poolse medewerkers snappen hoe een machine bediend moet worden. Polen zijn over het algemeen beleefd en zeggen snel 'ja' als je vraagt of ze je begrijpen. Dat vraagt om even doorvragen, of ze het ook echt snappen.'
Een werkgever moet vervolgens goed waarborgen dat mensen zich aan de instructie houden. Er moet dus een toezichthouder zijn.

Alles wat je doet om risico's uit te sluiten of zoveel mogelijk te beperken, moet de ondernemer vastleggen. Dat is belangrijk als je in het bedrijf te maken krijgt met bijvoorbeeld een medewerker die zijn been breekt. Van Diepen: 'Als dan een inspecteur langskomt en concludeert dat het bedrijf aantoonbaar alles heeft gedaan om dit te voorkomen, wordt er geen boete gegeven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer