'Inkomenspositie niet om over naar huis te schrijven'

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, was uitgenodigd om het uitspreken van de Troonrede in de Ridderzaal bij te wonen. Hij is overwegend positief over de kabinetsstandpunten, maar plaatst wel kanttekeningen.

%27Inkomenspositie+niet+om+over+naar+huis+te+schrijven%27
© DIRK HOL

Er is bij het kabinet aandacht voor betere marges voor de boer en tuinder. Hebben we daar iets aan?

'We zien dat als een goede ontwikkeling, alleen is het nog niet concreet. Het kabinet wil ook meer waardering voor voedsel, voedselverspilling aanpakken en mededingingsregels voor duurzame initiatieven aanpassen. Hier knokken we al jaren voor. Laten we meters gaan maken. De inkomenspositie van veel boerengezinnen is nog niet om over naar huis te schrijven.'

Wij vinden dat het kabinet onvoldoende oplossingen biedt voor de grote problemen op de arbeidsmarkt

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

• Lees ook: Koning waardeert boer en tuinder in troonrede

LTO heeft gepleit voor het afschaffen van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering. Is dat kansrijk?

'Dat is het zeker. Hier is vaker over gesproken en we moeten hiervoor blijven gaan. Dan zal het lukken. De brede weersverzekering is een basisvoorziening voor boeren en tuinders en niet vergelijkbaar met andere verzekeringen. 4 miljoen euro om de afschaffing van de assurantiebelasting te compenseren is blijkbaar een probleem, 2 miljard euro uitgeven voor de dividendbelasting niet. Dit is buiten de normale verhoudingen.

'LTO Nederland is tegen afschaffing van de dividendbelasting. De opbrengst van de dividendbelasting kan beter worden geïnvesteerd in het mkb-bedrijfsleven en de agrarische sector.'

Er wordt gewerkt aan wetgeving om vaste banen aantrekkelijker te maken. Wat vindt LTO daarvan?

'De voorstellen geven nog geen vertrouwen bij werkgevers. Wij vinden dat het kabinet onvoldoende oplossingen biedt voor de grote problemen op de arbeidsmarkt, zoals de loondoorbetaling bij ziekte, de sterke stijging van werkgeverslasten op arbeid en specifiek seizoenarbeid.

'De beprijzing van tijdelijke arbeid door de afschaffing van sectorale WW-fondsen en de invoering van transitievergoeding vanaf dag één zorgt vooral bij agrarische werkgevers met seizoensarbeid tot onacceptabele kostenstijgingen.'

• Lees ook: LTO ervaart waardering in Troonrede en Miljoenennota

Het kabinet uit zorgen over de gevolgen van de brexit. Deelt u die zorgen?

'We delen de analyse. Handelsconflicten zijn per definitie slecht voor onze sector. Een brexit, in welk scenario dan ook, brengt altijd extra kosten met zich mee. De Nederlandse land- en tuinbouw is gebaat bij open grenzen en vrije handel.'

Welke post mist u in de landbouwbegroting?

'We willen graag 60 miljoen euro voor een langjarig programma voor plantgezondheid. Ik had gehoopt dat dit in de begroting zou staan, maar ik zie er op dit moment niets van terug.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer