Varkenshouder+werkt+graag+samen+met+collega%27s
Reportage
© Peter van Houweling

Varkenshouder werkt graag samen met collega's

Varkenshouder Henk Verdonschot werkt graag samen met collega's aan een betere positie van zijn sector in de markt en in de samenleving. Daarom neemt hij sinds dit voorjaar deel aan het afzetkanaal Heihoef.

Verdonschot heeft in Maarheeze een varkenshouderij met 250 zeugen en biggen. Zo'n 10 kilometer verderop, in Sterksel, heeft hij een bedrijf met 1.200 vleesvarkens.

Verdonschot is een gedreven varkenshouder, die consumenten wil laten zien dat hij kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en dat hij zijn varkens op een verantwoorde manier houdt. Het stimuleert hem om met collega's daaraan te werken. Hij geeft graag uitleg aan mensen die de sector slecht kennen of die kritisch zijn over de sector.

Meedenken

In oktober 2017 raakte Verdonschot op een bijeenkomst in gesprek met Tiny Schepers van Heihoef. Schepers was op zoek naar varkenshouders die hun dieren willen houden en leveren volgens het concept van Heihoef. 'Hij zocht varkenshouders die niet alleen om de centen willen meedoen, maar die ook willen meedenken over het concept.'

Ik vind het mooi om iets samen uit te stippelen met vooruitstrevende collega's

Henk Verdonschot, varkenshouder in Maarheeze

Er volgden twee gesprekken die de varkenshouder overtuigden dat het concept goed bij hem en bij zijn bedrijf past. Maar hij had te veel biggen om zelf allemaal te kunnen mesten voor Heihoef. Graag had hij daarvoor de stal in Sterksel vernieuwd en uitgebreid, maar dat bleek niet haalbaar. Daarom ging hij op zoek naar een vleesvarkenshouder die zijn biggen kon afmesten volgens het concept van Heihoef. Dat lukte al snel. 'Het klikte meteen', blikt Verdonschot terug. 'Bij ons allebei gaat het niet om de laatste euro's, maar om een goed en gezond product.'

Perfect

De varkenshouder werkt graag samen met collega's. 'Ik vind het mooi om iets samen uit te stippelen met deze groep van gedreven, vooruitstrevende collega's. Voor ons allemaal geldt dat het gewoon perfect moet zijn.'

De collega's stimuleren elkaar om topprestaties te halen en zijn een belangrijke bron van informatie voor elkaar, vertelt Verdonschot. 'Als we iets niet weten, bellen we elkaar. Dat vind ik plezierig. Andere adviseurs hebben soms eigen belangen. Samen houden we elkaar scherp.'

Sinds maart van dit jaar mest de ondernemer een deel van zijn biggen af op zijn eigen bedrijf in Sterksel en een ander deel gaat naar een collega binnen het concept. Alle varkens gaan voor Heihoef naar een slachterij van Compaxo en via groothandel Hems in Oss vindt het vlees zijn weg naar 'kritische keurslagers' en restaurants.

Een deel van de biggen wordt afgemest op het bedrijf.
Een deel van de biggen wordt afgemest op het bedrijf. © Peter van Houweling

Overproductie

De verkoop loopt goed. 'Er is een tekort', zegt Verdonschot. 'We proberen om overproductie te hebben, zodat we een nieuwe klant gelijk kunnen leveren. Anders moet je die eerst tien of elf maanden laten wachten.' Het Heihoef-vlees waar nog geen klant voor is, wordt verkocht als regulier varkensvlees.

De varkenshouder heeft daarnaast zelf als proef een klein afzetkanaal, namelijk een vleesautomaat die naast de melkautomaat staat bij de oprit van het melkveebedrijf van zijn broer. In die automaat liggen naast kazen en vruchtensappen vier soorten droge worst. Zulke worsten liggen ook in een winkel van de kaasleverancier in het centrum van Weert.

Er loopt een proef met verkoop via de automaat.
Er loopt een proef met verkoop via de automaat. © Peter van Houweling

Zichtstal

De overstap naar de concepten van Heihoef vroeg voor Verdonschot een aantal aanpassingen van het bedrijf en de bedrijfsvoering. Een daarvan is een zichtstal. De ondernemer vindt een zichtstal een goede mogelijkheid om burgers meer openheid te geven over de sector. 'Ik kan wel een mooi verhaal vertellen, maar als mensen daar geen beeld bij krijgen, vergeten ze het snel. Ze willen het ook zelf wel eens met eigen ogen zien.'

Het was wel even de vraag hoe een zichtstal het beste past op het bedrijf. Want de ondernemer wilde niet dat allerlei mensen op het erf rond zouden lopen. Hij vond een oplossing in een zijweg die grenst aan de paardenwei naast de stal. Vanaf die weg kunnen bezoekers over een graspad naar de zichtstal lopen zonder op het erf te komen. Bezoekers kunnen in een kleine ruimte aan de buitenkant van de stal naar binnen kijken. Ze vinden daar ook informatiemateriaal over de varkenshouderij.

Praatje

De zichtstal is nu gesloten vanwege het risico van Afrikaanse varkenspest. Maar in de korte tijd dat de zichtstal tot nu toe open was, kwamen vooral ouders met kinderen in het weekend een kijkje nemen. 'Ik maak weleens een praatje. Ze zijn allemaal positief en vinden het gewoon leuk om het te zien.'

De ondernemer denkt eraan om op afspraak rondleidingen door de stal te geven en om de zichtstal als tussenstop in fietsroutes te laten fungeren. Maar dan moet wel de dreiging van Afrikaanse varkenspest verdwenen zijn.

Smaak is leidend voor varkensboeren Heihoef
Heihoef is een samenwerking van 'gedreven varkensboeren', die varkensvlees willen leveren van topkwaliteit met de best mogelijke zorg voor dier en omgeving. De varkenshouders maken zich sterk voor een gezonde varkensvleesketen van boer tot consument en voor een duurzame productie die beter is voor mens, dier en milieu. Het paraplumerk Heihoef heeft twee onderliggende merken: Heyde Hoeve en Hoevenaer. Varkenshouders die willen overstappen op deze concepten, moeten voldoen aan diverse afspraken voor hun bedrijf en voor hun bedrijfsvoering. Daarbij is smaak leidend. Om die reden werken de varkenshouders met het Duroc-ras. Verder zijn er voor de biggen en de vleesvarkens regels zoals voor voldoende daglicht, afleidingsmateriaal, het dagelijks bijvoeren met stro en het hebben van een zichtstal. Heihoef besteedt veel aandacht aan promotie. De organisatie presenteert zich op voedselbeurzen in binnen- en buitenland, zoals volgende week op de Sial in Parijs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer