Minder+taxussnoeisel+ingezameld+voor+chemo%27s
Nieuws
© Han Reindsen

Minder taxussnoeisel ingezameld voor chemo's

Door het hete zomerweer verzamelde Stichting Taxus Taxi het afgelopen jaar minder taxussnoeisel dan verwacht. Van het snoeisel werden 2.800 chemotherapieën geproduceerd, terwijl het doel op 3.500 chemo's lag.

'We hadden op een hogere opbrengst gerekend, maar door het hete zomerweer is er dit jaar minder gesnoeid en dus ook minder opgehaald', aldus Werner Toonen van Stichting Taxus Taxi.

Al sinds 2009 roept Taxus Taxi elk jaar eigenaren van een taxushaag op om deze groene heester in de zomermaanden te snoeien en het snoeisel te bewaren. Juist in deze periode bevatten de jonge twijgjes van de taxusplant de werkzame stof Taxol, dat wordt gebruikt voor chemotherapieën.

'Geen zin in tuinieren'

'We konden dit jaar inzamelen van 6 juni tot en met 7 september. Onze aanvankelijke doelstelling was 3.500 chemotherapieën, maar de hete zomer is funest geweest. Dit jaar was het in juni nog top, maar in juli werd het snel minder. Door de droogte en het warme weer daalt bij de mensen het enthousiasme om te tuinieren. Dat hebben we helaas gemerkt in de opbrengst', blikt Toonen terug.

Op tijd snoeien

De Stichting Taxus Taxi gaat met hoveniers en tuinders in gesprek over het beste moment van snoeien. 'Wij zamelen al sinds 2009 in en elk jaar komt onze inzamelingsactie weer terug. De begin- en einddatum worden bepaald door de hoeveelheid werkzame stof en het weer dat daarop van invloed is. Het is belangrijk dat mensen dat weten om ervoor te zorgen dat zij op tijd snoeien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer