Aspergeteler verwacht mooie oogst in 2019

De meeste aspergetelers stoppen traditiegetrouw met oogsten op 24 juni, de dag waarop Sint Jan wordt gevierd. Dan begint voor de planten een honderd dagen lange groeiperiode die noodzakelijk is voor een goede productie in het volgende jaar.

Aspergeteler Ernie van der Kolk uit Dalfsen is dik tevreden over het groeiseizoen. 'We hadden sowieso al een mooie oogst dit voorjaar, maar de warme zomer heeft de planten goed gedaan. We hebben natuurlijk flink water moeten geven, maar het resultaat is super. De planten staan vol op het land en als ik kijk naar het aantal stengels die uit de grond groeien, dan belooft dat veel goeds voor 2019.'

De aspergeplanten van Van der Kolk beginnen nu langzaam geel te verkleuren. De voedingsstoffen gaan naar de wortels waar in het voorjaar de asperges zich ontwikkelen. Er zijn in ons land een aantal telers die met apparatuur de suikerwaarden meten om zo te kunnen bepalen hoe de planten het doen en wanneer er geoogst kan worden.

Naar de planten kijken

De teler uit het Vechtdal bij Ommen vertrouwt echter op zijn eigen boerenoog. 'Ik kijk naar mijn planten en zie dat het goed is', geeft Van der Kolk aan. 'Soms rij is een rondje door Limburg en Brabant om te kijken hoe de asperges bij collega's er bij staan en dan weet ik dat ik goed zit. Ik heb ze nog nergens zo mooi op het land zien staan als hier bij mij.'

De vooruitzichten zijn dus goed, maar de aspergeteler weet uit ervaring dat er nog veel fout kan gaan. 'We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van het weer en de natuur. Een nat en koud voorjaar kan bijvoorbeeld veel verpesten. Aan de andere kant heb ik dit jaar vrijwel geen last gehad van de aspergekever. Ik zag op een gegeven ogenblik een hele zwerm zwaluwen door de asperges vliegen en die hebben in een paar dagen tijd alles netjes opgeruimd voor mij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer