Bouwer+toont+eerste+asperge+oogstrobot+in+Limburg
Nieuws
© Davey van Aken

Bouwer toont eerste asperge oogstrobot in Limburg

Ontwikkelaar Cerescon kreeg 1,5 miljoen euro Europese subsidie voor zijn eerste selectieve aspergeoogstmachine Sparter. Nieuwe Oogst bezocht vrijdag een demonstratie van de robot op een perceel in Limburg.

Cerescon ontwikkelde de Sparter in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers. De eerste selectieve aspergeoogstmachine is inmiddels verkocht en wordt nu gebruikt in Frankrijk. Ook vanuit andere landen in Europa is er belangstelling voor de machine.

Sparter heeft een uniek concept: een gepatenteerde ondergrondse detectiemethode met geïntegreerde modules voor asperge steken, plastic handling en zandbedherstel. De steekrobot steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed en haalt deze er in één beweging uit, schudt het zand uit het mes en legt de asperge af op de transportband.

Voor de teler worden de steekkosten in vergelijking met handsteken gehalveerd. Door de manier van detecteren en steken ontstaat minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet. Machinaal oogsten levert niet alleen meer, maar ook een betere kwaliteit asperges op.

Sparter
Sparter © Davey van Aken

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer