Jonge+geitenbokjes+hebben+eigen+%27man+cave%27
Nieuws
© John Claessens

Jonge geitenbokjes hebben eigen 'man cave'

Familie Van de Ven in Oirschot heeft een aparte 'man cave' gebouwd voor geitenbokjes. Omdat de bokken niet worden onthoornd, kunnen ze hiermee onbedoeld schade veroorzaken.

De bokken komen in hun nieuwe onderkomen, nadat ze op een leeftijd van zes weken worden gespeend. Dan worden de geiten en de bokken gescheiden, omdat de bokken iets ander voer moeten hebben. In het kader van het bokkenproject blijven ze tot een leeftijd van vier maanden in de 'man cave'. Vervolgens worden ze geslacht.

Geitenhouder Jeannette van de Ven is enthousiast over het bokkenproject. 'Het verdienmodel is weliswaar matig. Dat zou beter mogen. Maar het zorgt voor veel goodwill en de positieve aandacht is enorm.'

Veel vraag

Ook vanuit het perspectief van de horeca lijkt dit geen windeieren te leggen. 'Op dit moment is de vraag naar geitenbokkenvlees groter dan het aanbod. De geitensector vormt dus de beperkende factor', stelt Van de Ven.

Volgens de geitenhouder komt dit mede door het slachtgewicht van 25 tot 30 kilo. 'Het dier heeft een mooie vlees-botverhouding en de porties zijn prima voor in de horeca. Het afgelopen jaar hebben we een proef gedaan met bokken op een gewicht van 50 kilo. Dit was mede ongunstig in het kader van het verdienmodel. De bokken vraten relatief veel voer, terwijl die extra kosten onvoldoende werden uitbetaald in de vleesprijs', vertelt ze.

'Ook was het aflevermoment ongunstiger. Midden in de zomer is het wat rustiger in de restaurants.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer