Palmbomen+staan+tussen+het+perkgoed+in+Best
Reportage
© Jasper Schel

Palmbomen staan tussen het perkgoed in Best

Voor perkgoed, vaste planten en bomen kon je al vijftien jaar terecht bij Groencentrum De Mortelen in Best. Maar het bedrijf van Henk de Bresser biedt sinds een jaar ook onderdak aan palmbomen en ander mediterrane soortgenoten.

De aanblik bij het oprijden van het parkeerterrein van Groencentrum De Mortelen doet eerder denken aan de Bahama's dan aan het buitengebied van Best. Enkele uit de kluiten gewassen palmbomen heten de bezoeker welkom. Dat het kwik deze dag ook nog boven de 20 graden uitstijgt en de oktoberhemel strak blauw kleurt, maken het tropische plaatje compleet.

In deze tijd van het jaar is het niet bepaald spitsuur voor de groencentra. Zo ook niet bij De Mortelen, waar bij binnenkomst alleen de radio voor wat reuring zorgt. 'Ik zal ons pa even bellen. Pak maar vast een bakje koffie', wijst Harold de Bresser op het koffieapparaat bij het indoorterrasje naast de receptie.

Levend materiaal

'We zijn een groencentrum, dat is toch iets anders dan een tuincentrum', wil Henk de Bresser meteen maar even voor alle duidelijkheid zeggen, als hij enthousiast een rondleiding geeft. 'In een tuincentrum is het tegenwoordig voor zo'n 40 procent levend materiaal, de rest is allemaal randgebeuren naar gelang welk jaargetijde. Straks komen de grote kerstshows en in het voorjaar staat het er vol met tuinmeubelen en dergelijke. Zo'n 80 procent van wij hier verkopen, is levend materiaal.'

Particulieren en bedrijven geven meer uit aan dit soort aankleding van hun tuin, bedrijf of beurs

Henk de Bresser, eigenaar Groencentrum De Mortelen in Best

Toch heeft De Mortelen meer te bieden dan alleen perkgoed en andere planten. Op de verkoopvloer is een hoek ingericht met verschillende soorten kunstgras en sierbestrating. 'Harold rolde op een gegeven moment in het hovenierswerk en dat lag hem wel. Daar kwamen op den duur ook sierbestrating en kunstgras bij. Mensen hebben steeds minder tijd en zin om te tuinieren, dus je ziet steeds meer grind en kunstgras in de tuinen. Dan moet je daarin mee.'

Samenwerking

Ruim een jaar geleden ging De Bresser de samenwerking aan met Palms and more. Dit bedrijf verhuurt en verkoopt tientallen mediterrane boomsoorten aan particulieren en bedrijven. Geen alledaagse combinatie. 'De eigenaar, Rob van de Kimmenade, klopte bij ons aan, want hij was op zoek naar opslagruimte. Het klikte direct goed en de afspraken waren snel gemaakt.'

En zo geschiedde dat de viooltjes, petunia's en begonia's gezelschap kregen van olijf-, sinaasappel-, vijgen- en palmbomen. De vorstgevoelige exemplaren overwinteren aan de Aarleseweg en worden er voorzien van een natje en een droogje. 'Het zijn er ongeveer duizend in totaal. Het is echt een groeimarkt. Het is natuurlijk puur een luxeproduct en nu het goed gaat met de economie, zie je dat particulieren en bedrijven meer willen uitgeven aan dit soort aankleding van hun tuin, bedrijf of beurs.'

Huren

Palmbomen huren voor een weekend kan ook. 'Dat gebeurt veel voor open dagen of luxe feesten met een thema of zo. We zitten overal, van Texel tot Maastricht. De afzetmarkt regelt Palms and more allemaal. Hier in de buurt is Aquabest een vaste afnemer. Daar hebben ze veel van die dancefeesten die dat tropische sfeertje willen uitstralen. Ook steeds meer burgers willen hun terras opfleuren. Wij leveren de bomen kant-en-klaar in bakken af, dus je hebt er geen omkijken naar.'

De vorstgevoelige bomen krijgen 's winters onderdak.
De vorstgevoelige bomen krijgen 's winters onderdak. © Jasper Schel

En zo staan er ook vele tientallen olijfbomen, vijgenbomen en citrusbomen onder het dak van de schaduwkas. In tegenstelling tot wat een leek zou denken, hebben deze mediterrane cultivars behoorlijk veel dorst. 'In landen rond de Middellandse Zee staan ze in de vollegrond en dan zijn ze veel sterker. Hier staan ze in potten en dan hebben ze veel meer vocht nodig. Er moet ook mediterrane potgrond in met veen. Die is veel luchtiger dan de standaard potgrond die we hier in Nederland gebruiken.'

Taxus

Ook voor de minder warme jaargetijden levert Groencentrum De Mortelen geschikte (vaste) planten en grassen voor in de hardhouten bloembakken. 'Bijvoorbeeld een taxus in kegelvorm met zo'n grote strik erin. Ideaal voor een groot warenhuis om bij de ingang de mensen te begroeten met een echte kerstsfeer.'

Natuurlijk is er ook nog het 'gewone' perkgoed, waarvan De Bresser de stekjes binnenkrijgt en opkweekt, de populaire hangbaskets in grote maten van 35 centimeter en legio andere vaste planten en bomen.

De tunnelkas is het domein van het perkgoed.
De tunnelkas is het domein van het perkgoed. © Jasper Schel

Afzetmarkt

De afzetmarkt voor dit alles ligt letterlijk in de achtertuin van het groencentrum. De groeistuipen van Best wijzen allemaal richting het noorden, in de open armen van De Bresser en co. 'We hebben net de plannen gezien van een nieuwbouwwijk van 850 huizen op een steenworp afstand van hier. En er staat nog meer op stapel. Wat dat betreft zit het wel goed.'

Doorgaan op de ingeslagen weg
Henk de Bresser (64) runt Groencentrum De Mortelen in Best samen met zijn vrouw Riekie, zoon Harold en twee vaste medewerkers. In het voorjaar komen daar nog oproepkrachten bij. 'We willen met Groencentrum De Mortelen doorgaan op de ingeslagen weg. We kijken wel hoe en wanneer Harold het volledig over wil nemen. Voorlopig richt hij zich vooral op de hovenierspoot', zegt de ondernemer. 'In de winterperiode is er steeds meer onderhoudswerk en dat zorgt voor wat continuïteit van de werkzaamheden. Je moet ook niet op één paard wedden, hè?' Naast onderdak neemt De Bresser het onderhoud uit handen van Palms and more. 'Dat hadden we snel onder de knie, het is geen hogere wiskunde. Kijk, deze heeft een half jaar op het strand gestaan', wijst hij een grote palmboom van zeker 3 meter hoog aan. 'Door de zoute zeelucht worden de bladeren geel van kleur. Wat kieseriet erbij en dan is ie zo weer groen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer