Ierse+bokken+op+de+barbecue
Column
© Age Posset

Ierse bokken op de barbecue

In Nederland is het lot van geitenbokjes nog een beetje taboe, maar in Ierland is het nog een groter probleem. Bokjes worden meestal binnen een paar dagen geëuthanaseerd. Een markt voor bokkenvlees is er namelijk niet.

Een paar dingen maken de afzet van bokkenvlees moeilijk hier in Ierland. Ten eerste hebben we de populatie niet. De Ierse republiek telt zo'n vijf miljoen inwoners, met relatief weinig invloed van andere culturen. En Ieren eten geen geit.

Ander probleem is dat we op een eiland zitten en dat er maar relatief weinig geitenbedrijven zijn. Een volle lading bokjes of vlees exporteren lukt niet zomaar.

Diverse keren hebben we geprobeerd onze bokken af te zetten. Op kleine schaal lukt dat wel. Elk jaar castreren we er een stel en mesten ze af. De laatste keer dat we het 'groots' aanpakten zou een klant twintig bokken als proef laten slachten en vermarkten.

Toen die bokken eenmaal zes maanden oud en slachtrijp waren, was de interesse verloren. Uiteindelijk hebben we ze zelf maar naar het abattoir gebracht, anders hadden ze hier nog staan.

Boerbokken

Maar nu is er een nieuw initiatief: Goat Ireland. Paul, een hobbyboer, besloot om zich toe te leggen op de afzet van bokkenvlees. Met twee of drie geitenhouders heeft hij afspraken gemaakt. Paul levert ons een Boerbok, een vleesras, die wij gebruiken op het ondereind van de veestapel. De lammetjes koopt hij vervolgens van ons, en hij fokt ze zelf op. Hij verkoopt de geiten levend, of als karkas.

Vorig jaar werden de eerste Boer-kruislingen hier geboren. Goat Ireland kocht de meeste Boerbokjes en -geitjes van ons, zo'n tweehonderd in totaal. Tot nu toe zijn wij tevreden met het experiment.

Het mooie van de Boergeit is dat de lammetjes relatief klein zijn, dus makkelijk aflammeren. Die lammetjes hebben al wel een stevige nek en rug. En ze groeien snel, net als een schapenlam. Ze zien er ook nog eens prachtig uit, met hangoren en vlekken.

Luidruchtig

Nadeel van de Boergeit: ze maken heel veel geluid. Volwassen bokken klinken in het dekseizoen alsof ze gewurgd worden. En pasgeboren lammetjes schreeuwen zo hard dat je oordopjes nodig hebt.

Dit voorjaar zullen we zien of Goat Ireland succesvol is. Hopelijk zien we Paul weer terug voor onze bokjes. Een ding is al duidelijk: wij blijven op kleine schaal Boerbokken gebruiken voor de bokjes die we afmesten voor vrienden en onze eigen barbecue!

Marion Roeleveld
Marion Roeleveld heeft samen met haar vriend Haske Knippels een geitenbedrijf in Ballyshrule, Ierland. Ze melken tweehonderd geiten op 20 hectare grond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer