Struisvogelhouder+hoopt+op+nieuwe+hype
Nieuws
© René Eijsink

Struisvogelhouder hoopt op nieuwe hype

Wim de Kreij uit het Groningse Boerakker is nog een van de weinige struisvogelhouders in ons land. Hij runt samen met zijn vrouw een struisvogelhouderij met zo'n 55 volwassen dieren.

In de jaren negentig waren er in ons land maar liefst 350 geregistreerde struisvogelhouders. En dat waren voornamelijk veehouders die graag een graantje wilden meepikken van de struisvogelhype. De vogelgriep in 2003 was de genadeklap voor de Nederlandse struisvogel.

Nu zijn er nog slechts drie boeren die op grote schaal struisvogels houden. Een hen legt volgens De Kreij gemiddeld zo'n zestig eieren per jaar. Er zit wel eens een uitschieter tussen die het dubbele legt. De eieren worden verzameld en geëxporteerd naar een broederij in België. Van daaruit worden de kuikens vooral geëxporteerd naar Polen en Azië.

Toerisme is belangrijk

In Boerakker loopt, naast de 55 volwassen vogels, ook een groep jonge hennen. Die begint pas na twee jaar met leggen. Een hen kan maar liefst veertig jaar productief zijn en wel 80 jaar oud worden. Zo nu en dan brengt De Kreij een vogel naar de slachterij om de diepvries in de boerderijwinkel te vullen.

Om de houderij goed te laten draaien, is het toerisme in de afgelopen jaren een belangrijke tak geworden. De boerderijwinkel staat vol met struisvogeleieren, veren en afbeeldingen in allerlei vormen. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen inclusief koffie met struisvogel-eierkoek.

Omarmen

Wim de Kreij hoopt dat er weer een opleving komt en consumenten het struisvogelvlees opnieuw omarmt. Al was het alleen al omdat het struisvogelvlees één van de gezondste vleessoorten is waar je, volgens de boer zelf, absoluut niet dik van wordt.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer