%27Uien+vroeg+beregenen+was+goede+keus%27
Achtergrond
© Studio Kastermans

'Uien vroeg beregenen was goede keus'

In een jaar met aanzienlijk lagere uienopbrengsten, zelfs misoogsten, is akkerbouwer Jan Blitterswijk uit Biddinghuizen heel tevreden. Dankzij tijdige zaai en een vroege start met beregenen liggen er mooie uien in bewaring.

'We hebben in het voorjaar geluk gehad. Het weer rond de zaaiperiode was behoorlijk. Ik begon 23 maart met zaaien en twee weken later was dat klaar. Er volgden een paar buitjes in het voorjaar en zo ontwikkelden de uien zich gedurende april en mei prima. De eerste acht weken ging alles goed', zegt Blitterswijk.

In zijn vele contacten met telers in andere regio's hoort de ondernemer dat de uien harde tikken krijgen van een extreem droog seizoen. Zelf is hij dan ook meer dan tevreden, ook al is de oogst kleiner. 'De schuur ligt niet vol. Over alle hectares heb ik rond de 55 ton gemiddeld gerooid. Eerst verwachtte ik wat meer dan 60 ton, maar ik moest die verwachting bijstellen en ik zal niet de enige zijn.'

Gele uien

Dit jaar zaaide Blitterswijk alleen gele uien. Voor volgend jaar overweegt hij ook rode. Met de kwaliteit en maat van de uien van dit jaar zit hij naar eigen zeggen aan de bovenkant. In een jaar met meer fijne uien is dat een goed uitgangspunt. De eerste uien verkocht hij voor 30 cent per kilo en hij hoopt dat de prijs in de loop van het seizoen naar 35 tot 40 cent kan, zoals analisten voorspellen.

Vooral de uien die dunner stonden en beregend zijn, hebben het goed gedaan

Jan Blitterswijk, akkerbouwer in Biddinghuizen

'Het rooien gaat prima. We rijden de uien nu binnen en drogen ze. Dit is een goede start van het bewaren, zo'n relaxte oogst. De uien waren mooi gestreken en de spruitremmer MH is op tijd gegeven. Op het land ligt alweer mest en de grond hebben we een keer bewerkt.'

Beregenen

Beregenen kostte deze zomer veel tijd en diesel. Blitterswijk gaf de uien vijf tot acht keer 20 tot 25 millimeter water. 'Vooral de uien die dunner stonden en beregend zijn, hebben het goed gedaan.'

Bovenkant kwaliteit en maat
Akkerbouwer Jan Blitterswijk uit Biddinghuizen teelde 45 hectare gele uien in 2018. Met de kwaliteit en maat zit hij aan de bovenkant. De 55 ton opbrengst stemt hem tevreden in een jaar dat voor telers elders in het land vaak tegenviel. In Zuidwest-Nederland mislukten oogsten soms compleet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer