%27Opnieuw+gepoot+en+toen+kwam+de+droogte%27
Achtergrond
© Anton Dingemanse

'Opnieuw gepoot en toen kwam de droogte'

Voor de aardappelteelt op het bedrijf van familie Delst was het een bijzonder seizoen. Na hevige regenval moesten ze overpoten en toen werd het kurkdroog, terwijl beregenen niet kan op Schouwen-Duiveland.

'We telen groenten, aardappelen, knolselderij, erwten, granen en suikerbieten. De aardappelen zijn de wat latere fritesrassen zoals Agria en Fontane', zegt Joost Delst. In 2018 zat het de familie op meerdere momenten tegen. Weersextremen maakte Delst de afgelopen jaren vaker mee. Hij noemt 2010, 2012, 2013 en vorig jaar nog een stortbui van 100 millimeter.

Seizoen 2018 had een normale start. 'Dankzij een goede winter was de structuur van de grond mooi. De start was wel later dan normaal. We pootten pas eind april, terwijl dat anders eind maart kan.'
Een hevige bui zette een deel van de aardappelen te lang onder water. 'Ik heb niet eerder meegemaakt dat we moesten overplanten. Het moest op 4 tot 6 hectare opnieuw. In mei moesten we nog ergens poters vandaan halen.'

Extra kosten

Het lukte Delst de goede rassen te krijgen en zo had het bedrijf eind mei extra kosten gemaakt en een flinke groeiachterstand. 'Op percelen die door de buien heen kwamen, was de structuur natuurlijk verpest door het water', zegt hij.

Op percelen die door de buien heen kwamen, was de structuur verpest door het water

Joost Delst, akkerbouwer in Zierikzee

'Toen volgde die extreme droogte. Het grootste gemis op het eiland is dat we niet kunnen beregenen. De sloot is te zout daarvoor. Daardoor verwacht ik 40 tot 50 procent minder opbrengst.'

Loofdoden

Als de ondernemer nu onder de planten kijkt, ziet hij dat de grofte er niet is. De knolzetting was goed begonnen, maar de tonnen kwamen niet. De groei is uit het gewas en binnenkort begint het loofdoden.

In oktober rooit de familie de aardappelen. Delst ziet her en der doorwas in de aardappelen. Hij hoopt dat spruitremmer MH goed heeft gewerkt.

Bijna helft minder opbrengst
De Gebroeders Delst telen hun consumptieaardappelen verspreid over Schouwen-Duiveland. Met zout water in de sloten is het onmogelijk om te beregen. Joost Delst denkt dat de oogst daarom zeker 40 procent lager uitvalt dan in andere jaren. 'Over een paar weken, als we rooien, weten we het.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
 • Zondag
  25° / 13°
  30 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer