Henk+Bleker+wil+biodiversiteit+terug+op+boerenbedrijf
Nieuws
© Anne-Marie Rops

Henk Bleker wil biodiversiteit terug op boerenbedrijf

'Stof tot nadenken' kregen zo'n tweehonderd leden dinsdag van Henk Bleker op de Avond van LTO Noord Utrecht. Over biodiversiteit, gezondheidsonderzoeken onder omwonenden van veehouderijbedrijven en de blik van een kritische burger.

In een zaal vol boeren is Bleker, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, in zijn element. De huidige voorzitter van brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland kent de sector, weet wat er leeft onder boeren en kijkt ook graag met hen verder naar de toekomst.

'Onze toekomst ligt heel ver weg, bij Chinese families die gek zijn op onze producten en bij onze buren, die willen weten wat er in de stal gebeurt, hoe het met de kalfjes gaat', houdt Bleker de zaal voor. 'Bij modern ondernemen hoort transparantie, uitleggen wat er gebeurt.'

Gesprek met uzelf

Een uitdaging die op de boeren afkomt is het biodiversiteitsvraagstuk. Om hier als landbouw een bijdrage aan te leveren, vraagt om een gesprek 'met uzelf', zoals Bleker zegt. 'Wat is er de afgelopen dertig jaar verloren gegaan? Als je vanuit jezelf dat jammer vindt, kun je er aan werken het terug te krijgen, dat moet vanuit jezelf komen en niet vanwege een landbouwvisie of een subsidie. Regel dat het terug komt, daar maakt u goede sier mee.'

Een rondje door de zaal leert dat er nog best wat natuur te vinden is op de bedrijven, bijvoorbeeld boerenzwaluw, vleermuizen, patrijzen, wulp, roofvogels. 'Begin met te zien wat er is en kijk wat je nog zou willen.'

© Anne-Marie Rops

Hij pleit ervoor dat in de prijs van het product de extra biodiversiteitseis die je levert, is verdisconteert in bepaalde producten. 'Dat moeten we met elkaar zien te regelen. Maar een heleboel kan ook zonder dat het je iets kost.'

Verkoop je eigen grond nooit voor natuurdoeleinden, adviseert Bleker. 'Grond beheren voor dat soort doelen kun je zelf ook, soms nog beter dan de professionele natuurorganisaties.'

Gezondheid mensen gaat altijd voor

Lidwien Smit is als epidemiologe verbonden aan de Universiteit van Utrecht en coördineert het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). Smit geeft een toelichting op de aanleiding van dit onderzoek en de resultaten hiervan. Gevolgen van dit onderzoek is bijvoorbeeld dat op pluimveehouderijbedrijven het fijnstof naar beneden gebracht moet worden en er een geitenstop is afgekondigd in een aantal provincies.

Bleker zegt hierover: 'De gezondheid van mensen gaat altijd voor. Zolang er twijfel over is, moet je als boer niet zeggen: 'Ik ontkracht het'. Nee, je moet het respecteren. Als er twijfel is dan moet je een stap terug zetten.'

'De geitenhouderij is een mooie sector', aldus Bleker, met een hoge toegevoegde waarde. 'Het is economisch gezien jammer dat de sector op slot zit, maar maatschappelijk gezien kan het even niet anders. De geitensector heeft er het grootste belang bij dat er snel duidelijkheid komt.'

Eerlijke verhaal

Jeroen van IJzerloo begeleidt verandertrajecten bij ondernemers, waaronder boeren. Van IJzerloo was spreker op de jongerenavond die LTO Noord onlangs hield voor jonge boeren in Utrecht. Adviseur Van IJzerloo constateerde dat er onder jongeren beperkt wordt nagedacht over wat de toekomst kan brengen. 'Het is belangrijk jezelf af te vragen: 'Wat wil ik zelf, waar gaat mijn hart sneller van kloppen?', zegt Van IJzerloo. 'Daarna ga je verder met 'wat heb je', wat kan jouw grond aan mogelijkheden bieden in het bedrijf van de toekomst?'

Hij roept belangenbehartigers en beleidsmakers op om het eerlijke verhaal te vertellen: 'De verandering naar een duurzame landbouw sector, die verandering zal niet iedereen kunnen maken'. Voor de burger betekent het volgens hem dat die zal moeten gaan betalen voor het duurzaam geproduceerde product. Daarin heeft volgens Van IJzerloo de overheid een rol om hierin te stappen, in de vorm van het geven van een subsidie, om op de juiste manier te kunnen produceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer