Brussel+past+importverbod+planten+summier+aan
Nieuws
© Michiel Elands

Brussel past importverbod planten summier aan

Brussel wil slechts enkele hoogrisico-planten schrappen van de lijst waarvoor eind volgend jaar een importverbod gaat gelden. Dat heeft het Permanent Fytosanitair Comité eind vorige week bekendgemaakt.

Van de lijst zijn alle ficussoorten met uitzondering van ficus carica verdwenen. Daarnaast zijn cycas, eucalyptus, ostrya en syringa geschrapt. Zo'n 35 andere plantensoorten, waaronder de voor Nederland belangrijke importgewassen acer, jasmijn, liguster en lonicera, blijven op de lijst.

Het importverbod wordt ingesteld om onbedoelde invoer van schadelijke organismen tegen te gaan. Afgelopen decennia zijn plantenziekten via houtige planten in de Europese Unie (EU) geïntroduceerd. Deze hebben grote schade veroorzaakt. Voorbeelden zijn onder meer Xylella fastidiosa, de buxusmot, de rode palmkever, de Oost-Aziatische boktor en een nematode, Meloidogyne ulmi.

Te rigide

'We zijn niet tevreden met de nieuwe lijst', reageert Henk Raaijmakers, voorzitter van de vakgroep Bomen en Vaste Planten van LTO Nederland, op de aanpassingen in Brussel. LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland hebben EU gevraagd om een kortere lijst die minder rigide is en meer op de praktijk is geënt. De EU heeft betrokken sectoren gevraagd te reageren op de importlijst die het deze zomer heeft gepubliceerd.

'Nog al veel Nederlandse bedrijven importeren jong plantmateriaal en dat is altijd probleemloos gebeurd. Straks kan het niet meer vanwege een mogelijk risico op ziekten', schetst hij een van de gevolgen van de Brusselse maatregel.

Raaijmakers vreest dat de Europese importverboden tegenmaatregelen zullen oproepen van derde landen. 'Die zullen ook importverboden instellen en daar wordt Nederland als grootste exporteur van boomkwekerijproducten de dupe van', stelt de vakgroepvoorzitter.

Derogatieverzoeken

LTO Nederland blijft zich in samenwerking met de European Nurserystock Association inzetten om de lijst zo veel mogelijk te beperken, zegt Raaijmakers. Ze willen dit doen via derogatieverzoeken. Regio's die schoon zijn van ziekten, worden dan uitgezonderd van een importverbod. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA bekijkt of zo'n verzoek terecht is.

Halverwege december van dit jaar neemt Brussel een definitief besluit over de importverboden, die onderdeel uitmaken van de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening die eind 2019 ingaat. Daarna kan de lijst nog wel jaarlijks worden aangepast.

De Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland zegt blij te zijn met de veranderde status van ficus en cycas. Vooral de ficus is een belangrijk product voor de Nederlandse veilingen. Royal FloraHolland zet er bijvoorbeeld 31 miljoen euro op jaarbasis mee om.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer