Importverbod+bedreigt+ficustelers
Nieuws
© Pixabay

Importverbod bedreigt ficustelers

Tot dertig kwekers en importeurs van bomen en vaste planten delven het onderspit, als de Europese Unie het voorgenomen importverbod op 39 soorten plantmateriaal van buiten de Europese Unie doorzet.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van inschattingen van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland, branchevereniging Plantum en LTO Nederland. ‘Dat zijn bedrijven waarvan we inschatten dat ze zullen omvallen, omdat ze zwaar leunen op de import van ficussen’, zegt Bram de Hoop, senior beleidsmedewerker plantgezondheid van de NVWA. Hiermee is een omzet gemoeid van zo’n 100 miljoen euro. Daarnaast zullen tientallen andere handelskwekerijen omzet verliezen door een importverbod.

De Europese Unie heeft een lijst opgesteld van 39 plantensoorten waarvoor een mogelijk importverbod geldt vanaf 14 december 2019. De belangrijkste gewassen qua importvolume voor Nederland op de voorlopige lijst zijn: ficus, acer, cycas, jasmijn, liguster en lonicera.
Het importverbod wordt pas opgeheven als met een risicoanalyse is aangetoond dat de planten die worden geïmporteerd, voldoen aan de eisen van de EU.

Het importverbod is voorgesteld om onbedoelde invoer van schadelijke organismen tegen te gaan. Afgelopen decennia zijn plantenziekten via houtige planten geïntroduceerd in de EU. Deze hebben grote schade veroorzaakt. Voorbeelden zijn onder meer Xylella fastidiosa, de buxusmot, de rode palmkever, de Oost-Aziatische boktor en een nematode, Meloidogyne ulmi. De EU wil betere beschermingsmaatregelen nemen tegen de komst van nieuwe plantenziekten.

Besluit over importverbod

Op 5 en 6 september neemt de Europese Commissie een indicatief besluit over het importverbod. In december van 2018 wordt een definitief besluit genomen. Een jaar later, op 14 december 2019, zal de Europese Plant Health Regulation 2016/2031 ingaan, waartoe ook het importverbod behoort.

Het importverbod is nog geen gelopen race. De Europese Commissie houdt nu een internetconsultatie. Dat betekent dat belanghebbenden de komende vier weken hun mening over deze kwestie kunnen geven. LTO Nederland en de NVWA roepen telers en handelsbedrijven op om een visie in te sturen.

De Bloemenveilingen, LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland voeren een lobby voor een aangepaste kortere lijst, waarbij een uitzondering geldt voor weefselkweekmateriaal, zaden en stekmateriaal en plantmateriaal dat geen fytosanitair risico vormt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer