LTO+vindt+geitenstop+Utrecht+voorbarig
Nieuws
© Koen van Wijk

LTO vindt geitenstop Utrecht voorbarig

Onnodig, onterecht en onverwacht. Zo typeert LTO Noord het besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht om met ingang van 11 juli een voorlopige uitbreidingsstop voor de geitenhouderij in te stellen.

Dat schrijft LTO Noord in een reactie op de geitenstop in provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten (GS) hanteren het zogenoemde voorzorgbeginsel als belangrijkste criterium. Recente onderzoeken naar mogelijke negatieve effecten van geiten op de gezondheid van omwonenden hebben echter niet aangetoond dat er een direct verband is met een verhoogd risico op longontsteking, stelt LTO Noord.

• Lees ook: Utrecht voert geitenstop in

Het besluit van GS is genomen op basis van advies van de GGD Utrecht. De GGD refereert aan de onderzoeken die gedaan zijn onder meer door het RIVM in het kader van de Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) aanpak. Na de zomer verschijnen nieuwe onderzoeken. 'Het is een groot besluit met veel impact, maar met een dunne onderbouwing. Onnodig, onterecht en onverwacht', reageert Bert van Donselaar, voorzitter LTO Noord Utrecht.

Hiermee wordt ook een rem gezet op de verduurzaming en verbetering van dierenwelzijn

Verduurzaming

Het besluit van GS haalt indirect ook een streep door de verduurzaming van de geitenhouderij. Van Donselaar: 'Omdat het aantal melkgeiten per bedrijf vanaf 11 juli niet meer mag toenemen, wordt ook een rem gezet op de verduurzaming en verbetering van dierenwelzijn die meestal hand in hand gaan met bedrijfsontwikkeling.'

Vorig jaar was ook al sprake van een mogelijke uitbreidingsstop, die toen uiteindelijk ternauwernood afgewend kon worden. LTO is van mening dat de resultaten van recente onderzoeken, waar het bestuur van de Provincie Utrecht zich op beroept, juist wijzen op het ontbreken van een negatieve correlatie tussen geitenhouderij en volksgezondheid.

Twee grootheden

'Er is niks zo moeilijk als aantonen dat er geen verband is tussen twee grootheden en dat is nu juist hetgeen keer op keer uit de opeenvolgende onderzoeken blijkt. Het besluit van GS is in onze ogen dus echt onnodig', aldus voorzitter Jos Tolboom LTO Geitenhouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer