LTO+vindt+slot+geitenbedrijven+Overijssel+onterecht
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO vindt slot geitenbedrijven Overijssel onterecht

De directe stop op uitbreiding van geitenhouderijen in Overijssel is onterecht. Dat stelt LTO-voorzitter melkgeitenhouderij Jos Tolboom.

Provincie Overijssel heeft besloten tot de geitenstop omdat volgens haar de kans bestaat dat geitenhouders uit Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht waar eerder al een slot werd afgekondigd, naar gebieden in Overijssel uitwijken. Volgens Tolboom is dit argument onjuist.

• Lees ook: Directe stop voor Overijsselse geitenhouderijen

'In Gelderland zijn de aanvragen vanuit Noord-Brabant nihil geweest. Het zou mij verbazen dat mensen vanuit Brabant of Utrecht naar Overijssel verplaatsen. Die stap is voor veel ondernemers nog groter dan naar Gelderland vertrekken.'

Daarbij komt dat het onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenbedrijven en longklachten bij omwonenden nog loopt. 'Uit eerder onderzoek blijkt dat er heel summiere aanwijzingen zijn. Dat de geitensector als gevaar voor de omwonenden wordt wegzet, is onterecht.'

Een jaar geleden gaf de Overijsselse landbouwgedeputeerde Hester Maij aan dat het op slot zetten van de geitensector niet nodig was. De situatie was volgens hen heel anders dan in Gelderland en Noord-Brabant. Bovendien was nog niet bekend waardoor het verhoogd risico op longontsteking veroorzaakt wordt, stelde Maij. 'Het is daarom heel raar, dat ze dit besluit nu nemen. Ten opzichte van een jaar eerder is er niets veranderd.'

Bokjes

Met name voor boeren die hun bokjes willen afmesten op eigen bedrijf, bedrijven die in een overname zitten en bedrijven die asbest willen verwijderen komt de maatregel hard aan, stelt Tolboom. 'Hiervoor moet je toch een bepaalde omvang hebben. Zij willen nu aan de slag, maar dat komt door het besluit van de provincie Overijssel nu stil te liggen.'

De kans dat boeren nieuwe geitenhouderijen willen beginnen is volgens Tolboom klein. 'Dat loopt niet zo hard. De huidige inzamelaars nemen geen nieuwe leveranciers aan.'

Overijssel is na Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht de laatste provincie met relatief veel geitenbedrijven die de deur op slot doet. Wanneer de resultaten uit het onderzoek gunstig uitpakken voor de sector, dan moet het slot er meteen af, vindt Tolboom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer