Samen+met+Duitse+teler+naar+internetverkoop
Achtergrond
© VidiPhoto

Samen met Duitse teler naar internetverkoop

Wat kan een kleinschalige groenteteler in het grensgebied met Duitsland doen om in dit tijdperk van schaalvergroting het hoofd boven water te houden? Samen met andere Nederlandse en Duitse telers een webshop openen is een mogelijkheid.

Het Rijn-Waalgebied in Nederland en Duitsland, dat grofweg een groot deel van de provincie Gelderland, het noordoosten van Brabant, het noorden van Limburg, Kreis Kleve, Kreis Wesel en de steden Duisburg en Düsseldorf omvat, heeft traditioneel een sterke positie in de groente- en fruitteelt.

Kleinschalige groentetelers in deze regio met vaak eigen verkoop worden beknot in hun afzetmogelijkheden door de grens tussen Nederland en Duitsland. Daarnaast hebben ze, evenals in andere gebieden van Nederland, de concurrentie te duchten van grootschalige teeltbedrijven die hun producten afzetten via veilingorganisaties en die veelal in de schappen van de supermarkten terechtkomen.

Wat kunnen deze kleine teeltbedrijven met een areaal van hooguit anderhalve hectare doen om concurrerend te blijven? Het marketingbureau Bluehub in Venlo heeft met subsidie uit Brussel hier onderzoek naar gedaan en presenteerde eind vorige week de bevindingen in de Duitse stad Kleve.

Samenwerking

Volgens Bluehub kunnen Nederlandse en Duitse telers in de grensstreek met een gezamenlijke verkoop via een online webshop een nieuw verdienmodel aanboren.

'Het is een concept dat nog nauwelijks wordt beproefd', zegt Pim Deuling, directeur van het marketingbureau. Zo'n internetwinkel verkoopt naast bekende soorten ook (regionaal) vergeten, nieuwe en biologische groenten en kiest voor ketenverkorting, kwaliteit (in plaats van kwantiteit) en lokale productie.

Navraag onder zo'n vierhonderd consumenten in de regio leert dat 96 procent positief tegenover een dergelijk initiatief staat. Vooral de lokale productie spreekt de consumenten aan. Daarbij is de Duitse interesse groter dan de Nederlandse, mede doordat de behoefte van de Duitse consument anders is. Die vindt bijvoorbeeld de prijs minder relevant dan de Nederlander en heeft een sterkere voorkeur voor biologisch.

Drempels

Hoewel bijna alle consumenten positief tegenover een internationale webshop staan, toont het onderzoek van Bluehub ook aan dat slechts een op de drie van plan is er groenten te kopen. Online bestellen van groente gaat ten koste van de koopbeleving en er zijn twijfels over de versheid en bezorging.

Met mond-tot-mondreclame, reviews van tevreden klanten en snelle bezorging zijn deze hobbels weg te nemen, meent Deuling. Het onderzoek van Bluehub werd begeleid door twee Duitse en drie Nederlandse groentetelers. Marcel Jacobs van People's Farm in het Limburgse Maasbree was een van hen. Hij zegt plannen te hebben om zo'n webshop met Duitse telers te beginnen.

Het onderzoek van Bluehub heeft ongeveer een jaar geduurd. In het Rijn-Waalgebied wonen plusminus 4,2 miljoen consumenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer