Nieuwe+werkwijze+afvalhopen+blijkt+succesvol
Nieuws
© Eigen Foto

Nieuwe werkwijze afvalhopen blijkt succesvol

De NAK heeft afgelopen voorjaar in samenspraak met de NVWA een nieuwe werkwijze toegepast bij de controle op de aardappelafvalhopen. Die blijkt succesvol te zijn.

In mei zijn er ongeveer achthonderd controles uitgevoerd, waarbij in slechts 67 gevallen een waarschuwing is afgegeven. Dat waren er de afgelopen jaren behoorlijk meer: vorig jaar ruim 120 en in 2016 ruim negentig.

Door de betreffende telers zijn tijdig maatregelen getroffen, waardoor er geen LOD (Last Onder Dwangsom) door de NVWA is opgelegd. De gemaakte afspraken met de NVWA lijken hiermee en goede preventieve werking te hebben.

Teeltvoorschriften

De NAK gaat bij de controles op de andere teeltvoorschriften dezelfde werkwijze toepassen als bij de afvalhopen. Dat betekent dat er eerst gewaarschuwd zal worden, waarna er bij een tweede inspectie een Rapport van Bevindingen zal worden opgemaakt.

Op basis van het Rapport van Bevindingen kan de NVWA een LOD opleggen. Binnenkort starten de controles op de naleving van knolcyperus, aardappelopslag, phytophthora en wilde haver.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer