Beter+veiligheidsbewustzijn+moet+aantal+ongelukken+verlagen
Nieuws
© Huisman Media

Beter veiligheidsbewustzijn moet aantal ongelukken verlagen

Een campagne moet het veiligheidsbewustzijn in de agrarische en groene sector vergroten. Doel daarvan is vermindering van het aantal ongelukken.

Het lukt nog steeds niet het aantal ongelukken in de agrarische en groene sector te laten dalen. In 2017 gebeurden er zeven dodelijke ongevallen. In 2018 tot en met augustus al tien. Deze verschrikkelijke gebeurtenissen halen de krant. Veel groter is het aantal ongelukken waarbij medewerkers gewond raken en tijdelijk of langdurig niet kunnen werken.

Ongelukken zijn in veel gevallen te voorkomen. Dit start bij het eigen veiligheidsbewustzijn. Binnen een bedrijf is dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de ondernemer en zijn medewerkers. Daarom zet Stigas hier de komende jaren sterk op in, samen met partijen in de sector.

Nadenken

Doel van de campagne is het verhogen van het veiligheidsbewustzijn in de agrarische en groene sectoren: het besef dat je bij alles wat je doet, nadenkt over de veiligheid. Dat geldt voor ondernemers, werknemers, leveranciers en andere partijen die agrarische en groene bedrijven bezoeken.

Centraal in de campagne staat een check, waarmee bedrijven in kaart brengen hoe het staat met hun veiligheidsbewustzijn en die hen op verschillende manieren stimuleert dit bewustzijn te verhogen. Bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden. Bij Cumela staat een aanmeldingsformulier op de website.

Intentieverklaring

Met de campagne wordt de intentieverklaring Zero Accidents in 2020, die afgelopen juni werd ondertekend door LTO Nederland, Cumela Nederland, Branchevereniging VHG, FNV en CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom en Nijhof-Wassink vertaald naar de achterbannen van deze organisaties. Stigas coördineert de activiteiten.

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer