Einde van assurantietaks op brede weersverzekering in zicht

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er geen assurantiebelasting meer geheven wordt op de brede weersverzekering. Minister-president Mark Rutte heeft beloofd dat het kabinet met die wens aan de slag gaat.

Einde+van+assurantietaks+op+brede+weersverzekering+in+zicht
© DIRK HOL

De assurantiebelasting kwam ter sprake tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Kees van der Staaij (SGP) pleitte daar voor meer ruimte en minder regels voor boeren en tuinders. Hij noemde met name de assurantiebelasting die deelname aan de brede weersverzekering een stuk duurder maakt dan nodig is.

Andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk, stellen de weersverzekering er vrij van. Samen met Sybrand Buma (CDA) diende Van der Staaij daarom een motie in die het kabinet vraagt na te gaan hoe ook in Nederland vrijstelling van assurantiebelasting voor de brede weersverzekering verwezenlijkt kan worden.

Snel duidelijkheid

Daar moet haast mee gemaakt worden, vinden de indieners. Ze willen nog voor de behandeling van het Belastingplan 2019, later dit jaar, duidelijkheid hebben. Daarmee zou de maatregel al volgend jaar ingevoerd kunnen worden.

Bij de stemming vrijdagavond kreeg de motie van SGP en CDA een ruime meerderheid. Ook de fracties van de SP, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, D66, de VVD, de ChristenUnie, de PVV en Forum voor Democratie gaven er hun steun aan. Dankzij die brede steun ligt er een duidelijke opdracht bij het kabinet.

Kabinet vraagt ruimte

Minister-president Rutte verzette zich niet tegen het voorstel. Wel vroeg hij de Kamer om ruimte in de manier waarop de belastingvrijstelling precies gerealiseerd kan worden. 'Wij willen doen wat de motie vraagt, maar laat ons enige ruimte voor de techniek, want daar zitten we nog even mee te hannesen.'

LTO Nederland reageert positief op de inzet van de Kamer. In een brief aan alle fracties had LTO-voorzitter Marc Calon deze week nog eens gepleit voor het schrappen van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer