Bij+fokkerij+%27t+Makke+Schaap+is+het+altijd+lente
Nieuws
© René Eijsink

Bij fokkerij 't Makke Schaap is het altijd lente

Lammeren in de wei is voor veel mensen een teken dat het lente is. Bij fokkerij 't Makke Schaap zitten ze echter al in de derde lammerperiode van dit jaar.

Reden voor de bijna constante aanwezigheid van lammeren in het Drentse Hijken zijn de Flevolander-ooien. Dat ras staat bekend om de hoge vruchtbaarheid, waardoor het mogelijk is om elke acht maanden lammeren te krijgen. Deze cyclus is zelfs wenselijk aangezien er anders erg grote worpen kunnen ontstaan.

Schapenhouder Ronnie Boelen heeft een nuchtere kijk op zijn kudde. 'Het gaat ons om de productie. Zo simpel is het. De ooien produceren veel lammeren en kunnen lang mee. Het is goed vlees dat prima af te zetten is. Maar het is verder geen schaap om bijvoorbeeld mee naar keuringen te gaan. Persoonlijk vind ik het zelfs geen mooi schaap . Ik zie liever een Texelaar-achtig type met meer bespiering. Maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak.'

Volle verbazing

Bij Flevolanderfokkerij 't Makke Schaap zorgt familie Boelen, samen met andere fokkers uit het land, dat er met zuivere bloedlijnen wordt gewerkt zodat het ras in stand blijft. Momenteel loopt er bij de boerderij een groep met lammeren die drie weken oud zijn.

Vooral bij het fraaie nazomerweer laat Ronnie Boelen ze graag weiden op het huisperceel. 'We liggen met onze boerderij langs een fiets- en wandelroute. En toeristen zijn dan vaak erg verbaasd als ze in de herfst nog lammetjes in de wei zien lopen en zitten vol vragen. Wat dan volgt is vaak een goed gesprek tussen boer en burger.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer