Mengkuil+dit+jaar+extra+populair
Nieuws
© Victor Brooijmans

Mengkuil dit jaar extra populair

Wielink Agrarisch Handelsbedrijf in Dronten is druk met het maken van mengkuilen. Veel boeren mengen hun droge ruwvoer dit jaar met smeuïge bijproducten.

Het is topdrukte op het melkveebedrijf van Peter Hol in Rouveen. Een grote voermengwagen draait op volle toeren. Wagens vol verse mais rijden af en aan. Een graskuil ligt open. En iemand trekt het zwarte plastic van grote balen beheersgras. Hier wordt met man en macht gewerkt aan een mengkuil.

Wielink Agrarisch Handelsbedrijf legt de mengkuil aan. 'Onze mengwagen is jaarrond onderweg in heel Nederland', vertelt planner Henk Korterink. Het is nu extra druk. Boeren kampen met droog ruwvoer en zijn bang voor broei.

Smulsiroop

'We voegen bijvoorbeeld bierbostel, perspulp of aardappelproducten toe. Soms gaat er smulsiroop doorheen. Ook bij ruwvoeraankoop bellen boeren ons nu vaker. Ze willen het mengen met hun eigen voer', zegt Korterink.

Bij Hol is het ruwvoer niet te droog. Hij houdt het bij een mengkuil van mais, kuilgras en beheersgras. Al jarenlang verpakt hij zijn ruwvoer in compacte mengkuilen; een voor het melkvee en een voor het jongvee en droge koeien.

Altijd hetzelfde voer

'Op deze manier krijgt het vee altijd hetzelfde voer. En het is makkelijk. Eens per zes dagen rijd ik blokken ruwvoer de stal in. Dat kost me een uur tot anderhalf uur. Het Weelink-voerhek doet de rest.' De aanleg van de mengkuil kost Hol circa 4 euro per ton, een halve cent per kilo melk. Hij melkt negentig koeien (10.500 kilo melk per koe).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer