POV steekt 2,5 miljoen euro in onderzoek

De POV betreurt het dat Varkens Innovatiecentrum (VIC) Sterksel op 31 december dit jaar dicht gaat. De belangenorganisatie trekt 2,5 miljoen euro uit tot 2020 om het wetenschappelijk onderzoek in de varkenshouderij nieuw leven in te blazen.

POV+steekt+2%2C5+miljoen+euro+in+onderzoek
© Nieuwe Oogst

Wageningen Livestock Research heeft geen financiering kunnen vinden om het VIC op de huidige locatie te vernieuwen. Voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) benadrukt dat het VIC Sterksel veel heeft betekend voor de ontwikkelingen in de varkenshouderij.

'Hier kwamen innovaties en praktijk bij elkaar. Dat 'Sterksel' sluit, is dan ook buitengewoon jammer. Maar het was al langer bekend en komt dan ook niet helemaal onverwacht.' Volgens Jansen is het praktijkonderzoek een van de pijlers onder een toekomstbestendige veehouderij.

'De talrijke ontwikkelingen binnen sector en maatschappij vragen steeds om de beste en beproefde antwoorden', vervolgt Jansen. Ze legt een rechtstreeks verband tussen de sluiting en het wegvallen van de Productschappen. 'Voorheen droegen varkenshouders via de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren bij aan het praktijkonderzoek. Met het wegvallen van de PVE viel ook het onderzoeksbudget weg.'

'Ook is beleid in gang gezet waarbij de voorwaarde geldt dat de overheid financieel mag bijdragen, mits de sector zelf ook een deel betaalt. Maar de POV trekt er hard aan om het praktijkonderzoek weer in de benen te krijgen', zegt Jansen.

Onderzoeksagenda

Sinds dit jaar heeft de POV samen met partijen in het bedrijfsleven een onderzoeksagenda voor de varkenshouderijsector. Op de agenda staan vijf onderzoeksthema's: vitaliteit van biggen, verantwoord omgaan met staarten, castratie van beerbiggen, informatiestromen in de varkenshouderij en reductie van het antibioticagebruik.

In de nieuwe opzet hebben de varkenshouders via de POV inspraak in de keuze en de aanpak van de onderwerpen. Jansen: 'Op dit moment hebben we een begroting weten te realiseren van 2,5 miljoen euro tot en met 2020. De helft van het geld is afkomstig van de overheid, de andere helft, deels in de vorm van bemensing, van het bedrijfsleven zelf.'

'De begroting vraagt een zo efficiënt mogelijke inzet van middelen en geen wielen uitvinden die elders al zijn uitgevonden. Bij het vinden van kennis oriënteren we ons niet alleen op Nederland. Bij de verschillende thema's wordt zo mogelijk ook de kennis van buitenlandse partijen benut en uitgewisseld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer