'Varkenshouders spreken weer met één mond'

Ingrid Jansen en Eric Douma stoppen in november als respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Eind vorige week maakten ze dat bekend. Jansen geeft een toelichting.

%27Varkenshouders+spreken+weer+met+%C3%A9%C3%A9n+mond%27
© Ruud Ploeg

Waarom hebt u het besluit om te stoppen nu bekendgemaakt?

'Het doel dat wij voor ogen hadden is bereikt: de varkenshouders zijn weer onder één dak en spreken met één mond. Dat is hard nodig in het huidige maatschappelijke klimaat. 'Ook de POV als organisatie staat stevig op haar grondvesten. De POV is klaar voor een nieuw begin. Het is nu tijd dat anderen op dit werk verder bouwen. 'Het moment om ons besluit naar buiten te brengen, was een punt van overweging en ieder moment is altijd verkeerd. Wij hebben ons vertrek ruim van tevoren aangekondigd, zodat er tijd is om de juiste opvolger te vinden.'

Als het gaat om onze sector, dan zijn wij betrokken bij elke onderhandeling of bespreking

Ingrid Jansen, voorzitter POV

Waarom stopt u allebei tegelijk?

'De achterban van de POV heeft duidelijk aangegeven dat de organisatie haar DNA verder moet ontwikkelen en uitbouwen. Daar past geen oud-NVV-voorzitter of een oud-voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij bij. Dat doet geen recht aan beide achterbannen. Er moet nu een echte POV-voorzitter komen.'

De POV is een jonge organisatie. Is de organisatie sterk genoeg voor het vertrek van twee kopstukken?

'Ja, de POV staat als een huis. Wij zijn inmiddels een partij waar niemand meer omheen kan. Als het gaat om onze sector, dan zijn wij betrokken bij elke onderhandeling of bespreking. 'Er staat een krachtige organisatie voor de belangenbehartiging met sterke (regio)bestuurders, financieel gezond en de werkorganisatie is ingevuld. 'Verder zijn de eerste successen binnen. Denk aan de 24 miljoen euro aan Europese middelen die is opgehaald en omgezet in regelingen waar al duizenden varkenshouders gebruik van maakten.'

Wat betekent het vertrek voor andere bestuursfuncties? Denk aan de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij.

'Eric en ik blijven ons de komende maanden inzetten voor de varkenshouderij, zoals wij dat steeds hebben gedaan. Het is denkbaar dat er straks met een nieuwe bestuurssamenstelling enige verschuivingen ko-men in de portefeuilles, maar daar valt nu nog niets over te zeggen.'

Hoe gaat de opvolging in zijn werk?

'Er is een vertrouwenscommissie benoemd, die een profiel opstelt voor de nieuwe voorzitter. Deze commissie neemt tevens de selectie van de nieuwe voorzitter ter hand. Naar verwachting wordt er binnenkort gecommuniceerd over het profiel en de wervingsprocedure.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer