Onzekerheid+over+scheurverbod+in+Noordoost%2DTwente
Nieuws
© Koos van der Spek

Onzekerheid over scheurverbod in Noordoost-Twente

Voor boeren in het Natura 2000-gebied Springendal en Dal van de Mosbeek in Noordoost-Twente is nog veel onzeker rondom het scheurverbod dat sinds 1 januari 2015 van kracht is. Minister Carola Schouten (LNV) wil het flexibiliseren, maar er zijn nog wel wat hobbels op de weg.

Dat werd woensdag duidelijk tijdens een speciale bijeenkomst van LTO Noord in Vasse waarin boeren uit het gebied werden geïnformeerd over de plannen van de minister. LTO Noord-bestuurder Klaas de Lange benadrukte dat het scheurverbod veel pijn doet.

'Er ligt door Natura 2000 een grote natuurclaim op het gebied. Daar komt het scheurverbod nog eens overheen. De ontheffing kan een 'way out' zijn. Ik hoop dat het ministerie het maximale mogelijk maakt voor een definitieve ontheffing.'

Onderzoek

Het probleem voor boeren wordt onderkend in het onderzoek 'Beoordeling ecologische en milieueffecten door opheffen scheurverbod van blijvend grasland in Natura 2000-gebieden' van Wageningen Economic Research. Boeren hebben minder mogelijkheden om productieverlies van grasland tegen te gaan en de waarde van de grond daalt. 'Bovendien draagt het niet bij aan het vertrouwen van agrariërs in het gebiedsproces voor Natura 2000', stelt onderzoeker Edo Gies.

Na een motie van het CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts liet Schouten het onderzoek uitvoeren. Het is de basis voor de voorgestelde aanpassing door de minister. Daarvoor moet de Europese Commissie toestemming geven, omdat het scheurverbod voortvloeit uit een vergroeningseis in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Natuurnetwerk Nederland

Een permanente ontheffing van het ploeg- en omzetverbod blijft beperkt tot blijvende graslanden die niet op veengrond of in uiterwaarden zijn gelegen en buiten het Natuurnetwerk Nederland (NNN) vallen. Voor het gebied Springendal en Dal van de Mosbeek gaat het dan om circa 40 hectare die overblijft.

Daarvoor moet nog een ecologisch onderzoek worden opgesteld om aan te tonen dat een scheurverbod geen schade kan aanrichten aan aanliggende kwetsbare natuur door bijvoorbeeld uit- of afspoeling van nitraat. Als dat het geval is, komen die gronden in aanmerking voor ontheffing van het scheurverbod.

Beweging

Voorzitter Nicole Scholten Linde van LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente is ondanks de blijvende beperkingen positief. 'Het is maar net hoe je het bekijkt. Er zit nu in ieder geval beweging in. Er is nu meer mogelijk dan eerst en bovendien zijn de problemen nu veel beter bekend bij het ministerie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer