Zien+we+nog+toekomst%3F
Column
© Nieuwe Oogst

Zien we nog toekomst?

Deze week sprak ik de Oekraïense ambassadeur Vsevolod Chentsov. Hij kwam met de boodschap dat hij Nederlandse jonge boeren een toekomst wil bieden in zijn land. Dat bracht me aan het denken. Het buitenland staat te springen om goede boeren met veel kennis en kunde. En laten we in Nederland nu veel goede, jonge, hoogopgeleide boeren hebben.

Tegelijk hoor ik over steeds meer boerenbedrijven waar de jongeren met nieuwe ideeën en nieuw elan al klaarstaan om het bedrijf over te nemen, maar die op het laatste moment beslissen om het niet te doen. Die uit de maatschap stappen. Die een baan nemen buiten de boerderij.

Laatst was ik bij het LTO Talentenprogramma. Een groep jonge, enthousiaste en getalenteerde mensen die vrij kunnen denken en een waardevolle aanvulling zijn voor elke onderneming. Die instroom gun ik onze sector.

Overheden gaan intussen met hun rug naar de sector staan. Ze maken het boeren en tuinders steeds moeilijker om een volhoudbaar boerenbedrijf te runnen. En hoewel de meesten dat doen uit pure liefde voor dieren, planten, natuur en boerderij, zit er toch een grens aan die liefde. Je moet er wel toekomst in zien.

Overheden maken het boeren en tuinders steeds moeilijker om een volhoudbaar boerenbedrijf te runnen

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

Prachtige familiebedrijven die al eeuwenlang van vader op zoon (of dochter) overgaan, zitten ineens zonder opvolger. De gevolgen? Schaalvergroting. Verlies aan innovativiteit. Verschraling van het platteland. En steeds minder ruimte voor alle maatschappelijke rollen die boeren kunnen invullen.

Het buitenland staat te springen om goede boeren. Maar wij hebben hun kennis en kunde nodig. Overheid, neem uw verantwoordelijkheid. Samen met ons.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer