Friese+melkveehouder+verwacht+goede+maisoogst
Nieuws
© Arie Meijer

Friese melkveehouder verwacht goede maisoogst

Melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren teelt 9 hectare mais op klei op veen. Hoewel het ook in Friesland weinig heeft geregend, is hij tevreden over de groei en de kolfzetting van de mais.

Voor het zevende jaar op rij heeft De Jong mais onder folie en hij ziet daar duidelijk de voordelen van. ‘We kunnen het verschil goed zien, omdat we ook een stuk mais niet onder folie hebben geteeld. Die mais staat lager en we verwachten dat stuk ook later te kunnen oogsten.’

Eind mei heeft de melkveehouder de mais ingezaaid. ‘Daarna hadden we nog een dikke bui met ruim 50 millimeter regen. Daarna is het vrijwel droog geweest met af en toe een klein buitje.’

Zoet

Ondanks de lange droge periode heeft de mais een goede kleur. ‘De mais is mooi groen en is tussen de 2,60 meter en 2,70 meter hoog. Dat is niet eens zoveel minder hoog dan vorig jaar. De kolfzetting lijkt ook goed uit te pakken. De korrels zijn nu nog lekker zoet om te eten. Ik proef af en toe een stukje. Maar dat betekent ook dat de mais nog niet goed is om in te kuilen.’

Oogst

De Jong verwacht dan ook dat het nog een kleine maand zal duren voordat de mais kan hakselen. ‘Ik denk tussen half en eind september. Ik streef naar een drogestofgehalte van 35 procent. Ik heb een paar natte kuilen, dus dat zou dan mooi compenseren. Ik schat aan de hand van de korrel en de kleur van het gewas dat ik nu op een drogestofgehalte van rond de 22 procent zit. Volgens mijn loonwerker komt daar rond de 3 procent droge stof per week bij, dus dan ben je een maand verder, wil je kunnen oogsten.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer