Afsluiting+Drentse+Mondenweg+tijdens+oogst+van+de+baan
Nieuws
© Tanja Beuling

Afsluiting Drentse Mondenweg tijdens oogst van de baan

De afsluiting van de Drentse Mondenweg tijdens de oogstperiode is van de baan voor landbouwverkeer. De provincie verwijdert de geplaatste borden langs de N379.

De provincie wilde van 3 september tot en met 26 oktober, tijdens de oogst, de provinciale weg tussen Tweede Exloërmond en Valthermond afsluiten, een afstand van ruim 4 kilometer. Het fietspad wordt vervangen door een betonnen fietspad. Fietsers moesten gebruikmaken van de rijbaan, het andere verkeer moest omrijden door de dorpen. Nu moeten fietsers omrijden.

Brief

LTO Noord-regiobestuurder Tanja Beuling reageert opgelucht op het besluit van de provincie de weg niet af te sluiten voor het landbouwverkeer. 'Dit is een snel resultaat.'

Zij stuurde dinsdagmorgen namens landbouwvereniging de Monden, LTO Noord-afdeling Borger-Odoorn en loonwerkorganisatie Cumela een brief naar de provincie waarin ze de gevolgen van de afsluiting voor de landbouw schetst. 'De Drentse Mondenweg is de landbouwverkeersader in de Veenkoloniën. Dat deze wordt afgesloten tijdens de oogstperiode is ongehoord. De afsluiting doet geen recht aan de wijze waarop we op landbouwgebied samenwerken met de provincie.'

Naar schatting van de partijen moesten de boeren 40.000 extra kilometer rijden om hun producten van zo'n 2.000 hectare bij de Drentse Mondenweg af te voeren.

Niet alleen de tienduizenden extra kilometers die ze met hun trekkers en kiepers moesten rijden was de partijen een doorn in het oog. De akkerbouwers vreesden ook voor onveilige verkeerssituaties als ze tijdens de oogstperiode door de dorpen moesten rijden. 'Daar word je echt niet vrolijk van. Vanuit verkeersveiligheid was het een zeer ongewenste situatie', stelt de akkerbouwster uit Eerste Exloërmond.

Dankbaar

Uit analyse blijkt dat het aantal vrachtwagens, als gevolg van de aardappel- en bietencampagne, hoger is dan ingeschat werd. Gedeputeerde Henk Brink laat in een reactie weten dat hij al een dag of tien keek naar andere opties. 'Het fietspad zou in eerste instantie in het voorjaar worden aangepakt, maar door omstandigheden is dit verschoven naar het najaar. Een afsluiting in landbouwgebied komt nooit uit. Ik ben de aannemer dankbaar dat hij het nu anders wil doen. Dat hebben we nog net op tijd kunnen besluiten.'

Volgens hem was een alternatief geweest dat boeren een ontheffing kregen om er tijdens de werkzaamheden met machines langs te gaan. 'Dat zou echter wel wat hindernissen geven.'

Geen grap

Voor Tanja Beuling is de dreigende wegafsluiting in het volgende bestuurlijk overleg met de provincie wel een aandachtspunt. 'De medewerkers van de provincie moeten meer feeling met de landbouwsector krijgen. Deze weg sluit je niet af tijdens de oogstperiode. Ik dacht eerst dat de afsluiting een grap was, maar dat was het niet.' Ze verbaast zich er vooral over dat van tevoren niet met de agrarische sector is overlegd. Beuling: 'Dat is tegen de afspraken in niet gebeurd.'

Dat stoort ook Gerben Zijlstra van loonwerkorganisatie Cumela. 'Enkele jaren terug hebben we samen met de provincie de grote landbouwwegen en -knelpunten in kaart gebracht. Afgesproken is dat bij werkzaamheden de agrarische sector van tevoren werd ingelicht. Dat de provincie dit is vergeten, is slordig. '

Brink herkent zich niet in de verhalen dat niet goed over de wegafsluiting is nagedacht, geeft hij aan. 'Het is hier gebruikelijk dat met veel partijen wordt overlegd. Er is zeker over nagedacht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer