Boeren+Groningen%3A+tempo+maken+met+schadeafwikkeling
Nieuws
© Dirk Hol

Boeren Groningen: tempo maken met schadeafwikkeling

Boeren in Groningen reageren verheugd, maar ook gereserveerd op het besluit van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de gaskraan in 2030 helemaal dicht te draaien.

'De euforie over de datum waarop de gaswinning stopt is er, maar we moeten ervoor zorgen dat de schade- en andere regelingen die vanuit de agrarische sector zijn opgezet niet ondersneeuwen', stelt akkerbouwer Egbert de Vries uit Kantens.

Volgens hem kan het besluit 'een verdraaid politieke move' zijn om minder geld uit te geven aan schadeafhandeling en versterkingsoperaties. 'We zijn nog lang niet klaar. We hebben nog heel wat complexe schades op te lossen en versterkingsoperaties uit te voeren.'

Bij de les blijven

Dat vindt LTO Noord Hogeland-voorzitter Lammert Westerhuis ook. 'De schade is er nog steeds. We moeten het om de drommel niet rustiger aan gaan doen met afwikkeling van schade en andere programma's. We moeten nu juist tempo maken en zorgen dat we als sector goed bij de les blijven.'

LTO Noord-bestuurder Alma den Hertog geeft ook aan dat LTO Noord er volop mee bezig is om complexe schades op te lossen. 'We blijven agrarisch ondernemerschap borgen naar de toekomst. Dat is niet anders dan eerder. Ons is een sectorale aanpak toegezegd, we gaan de regelingen doorzetten.'

Pr-offensief

Volgens De Vries vergt het nu ook een verdubbelde inzet om de problematiek onder de aandacht te brengen. 'We moeten toe naar een pr-offensief en aan heel Nederland laten zien wat er gaande is.'

Uiterlijk per oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder, daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard kuub. Afhankelijk van het effect van de maatregelen wordt vanaf oktober 2022 een daling voorzien naar 7,5 miljard kuub en mogelijk fors minder. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul, geeft Wiebes in de brief aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer