Meeste Groninger trekkers stranden op Malieveld

Demonstrerende Groninger boeren mochten donderdagmiddag slechts met twee trekkers naar het politieke centrum van Den Haag. Op het Malieveld konden ze wel in gesprek met twee bewindslieden.

De aangekondigde demonstratie van boeren die hun schade als gevolg van aardgaswinning onder de aandacht wilden brengen, verliep heel anders dan het programma aangaf. Aanleiding daarvoor was met name het ontbreken van toestemming om met tientallen trekkers de binnenstad van Den Haag in te gaan.

Op de snelweg werden de diepladers met trekkers al door de politie tegengehouden en naar een parkeerplaats buiten Den Haag geleid. Bij de boeren leidde dat tot boze reacties. Daaraan droegen een rondcirkelende politiehelicopter, politiemotoren en grote aantallen agenten bij.

Geen criminelen

'Wij zijn toch geen criminelen', aldus een emotionele landbouwer uit Groningen. Na lang overleg kwam er toch toestemming om door te rijden naar het Malieveld, een bekend demonstratieterrein aan de rand van de binnnenstad.

Rond vier uur kwamen daar de diepladers en twee bussen met demonstranten aan. De politie hield nauwlettend in de gaten dat er geen trekkers werd afgeladen. Overleg over de verdere gang van zaken volgde.

Wiebes en Schouten

Uiteindelijk kwam er toestemming om met twee trekkers richting Binnenhof te gaan. Voordat het zover was, meldden minister Eric Wiebes (EZK) en minister Carola Schouten (LNV) zich op het Malieveld voor een kort gesprek met de Groningse boeren.

Daarna vertrokken de demonstranten, voorafgegaan door twee trekkers, naar de binnenstad van Den Haag. In de Tweede Kamer woonden ze een hoorzitting bij over de gang van zaken in Groningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer