'Vogelgriep is rode draad in mijn voorzitterschap'

'De vakgroep Pluimveehouderij is de afgelopen tijd vooral druk geweest met crisismanagement. Gelukkig zijn belangrijke zaken als het beperken van geurhinder en de uitstoot van fijnstof doorgegaan', zegt voorzitter Eric Hubers in deze aflevering van de serie LTO Bestuurders.

%27Vogelgriep+is+rode+draad+in+mijn+voorzitterschap%27
© Lé Giesen

Een gezonde pluimveehouderij met draagvlak in de maatschappij en met een toekomstbestendig verdienmodel voor de sector. Dat is het streven van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. Om zover te komen moeten emissies als fijnstof en geur worden aangepakt.

Het is een kwestie van tijd, maar de kwestie fijnstof lossen we op

Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

'We maken stappen op dat gebied. Maar het is wel even op de achtergrond geraakt', erkent vakgroepvoorzitter Eric Hubers. 'We zijn het laatste jaar vooral bezig geweest met crisismanagement. Wij werden steeds ingehaald door de werkelijkheid vanwege de fipronilaffaire, de verlenging van de POR en de uitbraken van vogelgriep.'

Toch noemt u fijnstof en geur nog steeds de belangrijkste items waar de vakgroep voor staat.

'Ja, zonder maatschappelijke acceptatie ben je als sector nergens. En ik zie gewoon dat die acceptatie minder wordt. Ik heb zelf een legpluimveebedrijf in Ysselsteyn. Dat is een ontginningsdorp, groot geworden door de veehouderij. Nog altijd leven er veel mensen van de veehouderijsector, direct of indirect. Toch keren ook in ons dorp mensen zich tegen de veehouderij. Dat geldt ook voor mensen die zelf op een veehouderijbedrijf zijn geboren.'

Hoever staat het met het terugdringen van fijnstof en geur?

'Dat staat gelukkig niet stil. Ondanks alle hectiek in de sector zijn veel initiatieven op dat gebied gewoon doorgegaan. Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in Barneveld voert pilots uit in praktijkstallen met emissiereducerende technieken. Er is onderzoek gedaan naar mogelijkheden om met sensoren continu emissies te meten. Dat moet het mogelijk maken om over enkele jaren over te gaan naar doelvoorschriften, waarbij de pluimveehouder via managementmaatregelen zelf 'aan de knoppen kan draaien'.

'Daarnaast zijn commerciële partijen zelf op zoek naar oplossingen. Het is een kwestie van tijd, maar het gaat ons absoluut lukken om dit probleem op te lossen.'

En hoe zit het met het bestrijden van geur?

'Geur is lastiger. Dat is technisch gezien veel moeilijker op te lossen. Terwijl overlast door geur steeds minder wordt geaccepteerd door de maatschappij.'

Nog een probleem waar nog geen oplossing voor is: vogelgriep. Wat gebeurt er op dat gebied?

'De vogelgriep is vooralsnog helaas de rode draad in mijn voorzitterschap van de vakgroep Pluimveehouderij. Er is inmiddels een nieuw strategisch overleg gevormd waarin alle brancheorganisaties samen nadenken over een goede aanpak. We willen dat er geld komt voor meer onderzoek naar de verspreiding van het virus, ook naar verspreiding door de lucht, ook al zetten deskundigen daar vraagtekens bij. Maar de laatste uitbraken waren bij bedrijven waar qua hygiëneprotocol niets op aan te merken viel.'

Wordt er ook gesproken over vaccinatie?

'Zeker. Maar het is lastig om een goed vaccin te vinden. Het virus muteert immers steeds. Daarnaast is vaccineren lastig vanwege handelsbelemmeringen.

'Verder bespreken we binnen het overleg het uitsluiten van risico's, het beperken van versleping, wat te doen bij een besmetting en andere praktische zaken. Moet je bijvoorbeeld een vleeskuikenbedrijf met bijna slachtrijpe kuikens in de buurt van een besmet bedrijf ruimen of kunnen de dieren toch worden geslacht?'

Nog genoeg werk aan de winkel dus?

'Ja, en niet alleen in de sector. Bij LTO zou ik graag meer collegialiteit zien tussen de verschillende sectoren. Die is er nu te weinig. Door samenwerken word je sterker en vorm je één club.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer