Boeren+schijnen+Van+der+Weijden+bij+tijdens+Elfstedenzwemtocht
Nieuws
© Nynke Koopmans

Boeren schijnen Van der Weijden bij tijdens Elfstedenzwemtocht

Meer dan honderd boeren schenen dit weekend zwemmer Maarten van der Weijden bij tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. Langs de Hel van het Noorden, tussen Franeker en Bartlehiem stonden afgelopen nacht ruim zestig trekkers, spuiten en hakselaars. Maandagmiddag staakte Van der Weijden zijn poging.

Via Twitter en Facebook gaven boeren massaal gehoor aan de oproep van Boer Bewust om met zoveel mogelijk trekkers olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden bij te schijnen. Dat kon tijdens zijn 200 kilometer lange tocht om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Akkerbouwer Goffe Jensma en zijn zoon Sjoerd Watze trommelden via de telefoon en Facebook rond Sint Annaparochie collega's op. Ook belde Jensma met terreinbeherende organisaties of ze met hun trekkers over hun land mochten rijden. 'Iedereen was zo enthousiast. Het is een reuzenevement. Van der Weijden is een reus. Hij is twee meter lang. Hij levert een geweldige prestatie.'

Elfstedenkoorts

Bij de boeren kwam de Elfstedenkoorts terug. 'Wij stonden tussen Wier en Bartlehiem. Dat is de Hel van het Noorden. Het is er heel donker, veel schaatsers vallen er uit omdat het een lang stuk in de wind is', vertelt Jensma.

Bij boerencamping De Blikvaart in Sint Annaparochie stond het vol met trekkers. 'We hadden op een paar gerekend. Maar iedereen volgde Van der Weijden via gps. Er kwamen steeds meer trekkers', geeft eigenaar Tinie Werkhoven aan.

Boeren schenen zwemmer Maarten van der Weijden bij.
Boeren schenen zwemmer Maarten van der Weijden bij. © Antine Tamsma


Adrenaline

Ook de plaatselijke LTO Noord-voorzitter Johannes Joostema was met twee zonen van de partij. 'Het was super. Het land was goed begaanbaar en de temperatuur was ook goed. Ik kreeg er kippenvel van. Het stond bomvol, terwijl hij moederziel alleen in het water zwemt. Hij zwemt snel voorbij.'

Boeren schenen met hun trekkers en machines Maarten van der Weijden bij.
Boeren schenen met hun trekkers en machines Maarten van der Weijden bij. © Nynke Koopmans

Na twee meter moesten we weer verder rijden, gaat Joostema verder. 'Om 20 uur hadden we een vergadering om een indeling te maken wie waar ging staan. We zijn tot 03.30 uur in touw geweest. We hebben het aan tijd, we hoeven nog geen aardappelen te rooien. Vanmorgen om 7 uur waren we er weer uit bed. Een kort nachtje, maar je krijgt er veel adrenaline van.'

Volgens Jensma is de actie van de boeren 'heel goede pr voor de land- en tuinbouw'. 'Het was steeds op het journaal. Dit heeft een positief effect.'

Maarten van der Weijden staakte zijn zwemtocht maandagmiddag na 55 uur en 163 kilometer bij Dokkum. Zijn begeleidende arts vond het niet langer verantwoord om door te gaan en heeft het besluit genomen om te stoppen.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer