Onderzoek+aanbrengen+klei+in+veen+van+start
Nieuws
© Pixabay

Onderzoek aanbrengen klei in veen van start

Het aanbrengen van klei in veengrond kan binnenkort in proefopstellingen en in de praktijk worden getoetst. In verschillende projecten wordt nagegaan of dit daadwerkelijk gebeurt en onder welke voorwaarden.

Met deze maatregel is in theorie een besparing van 5 ton CO2 per hectare per jaar mogelijk en wordt de bodemdaling in de veenweiden geremd.

Het is een bekend bodemkundig fenomeen dat organische stof in kleibodems minder snel afbreekt dan in zandbodems. Dit komt door de sterke binding die klei kan aangaan met organische stof. Het doel van de nieuwe projecten is om dit toe te passen op veengronden die nog weinig klei bevatten. Het aanbrengen van klei in veengrond wordt getoetst op het verminderen van CO2-uitstoot en bodemdaling.

Theoretische berekening

Uit eerdere metingen is al gebleken dat er een besparing van 5 ton CO2 per hectare per jaar kan worden gehaald. 'Dit is wel een theoretische berekening met het aanbrengen van 500 kuub kleimateriaal per hectare over een periode van tien jaar. We moeten het nog echt in de praktijk toetsen', zegt onderzoeker Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut.

Het instituut werkt hierbij samen met het Veenweiden Innovatiecentrum, Royal HaskoningDHV, melkveehouders, LTO-Noord en waterschappen. Een deel van de projecten zal plaatsvinden onder laboratoriumomstandigheden. Hier worden diverse kleisoorten getest.

Veel vragen

'We zijn nu monsters aan het verzamelen, maar we hebben veel vragen. Welke rol speelt pH in klei? Hoe zorg je dat de klei in het veen infiltreert zonder mechanische bewerking? We zullen de klei in kleine hoeveelheden op het veen aanbrengen en dan is het afwachten', vertelt Deru.

'Natuurlijke vermenging kost tijd. Verder verwachten we dat de kleisoort met de minste organische stof de meeste potentie heeft om binding aan te gaan met de organische stof in de veenbodem.'

Praktijkcasus

Een van de projecten omvat een praktijkcasus in de Krimpenerwaard die deze herfst van start gaat. 'We willen onderzoeken wat het betekent om als casus een vracht klei daadwerkelijk op te halen en op percelen aan te brengen', legt de onderzoeker uit.

Logistiek en regelgeving zijn hierbij belangrijke vraagstukken. Weegt de verwachte CO2-reductie op tegen de CO2-uitstoot die het transport met zich meebrengt? Deru denkt van wel. 'Als het werkt zoals berekend, denk ik dat de kosten minder zullen zijn en dat de CO2-balans positief zal uitslaan.'

Is het ook een alternatief voor onderwaterdrainage? 'Het is een aanvullende maatregel. Onderwaterdrainage alleen is geen totaaloplossing tegen bodemdaling. Ik denk dat we met een combinatie een groter effect realiseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer