Tuinbouw wil handelsnormen groente en fruit behouden

De tuinbouw wil de EU-handelsnormen voor groente en fruit behouden.

Tuinbouw+wil+handelsnormen+groente+en+fruit+behouden
© Arie Meijer

Deze normen bestaan niet zonder reden en garanderen markttransparantie, voedselkwaliteit en een eerlijke prijs, is de mening van GroentenFruit Huis, LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie. De vier organisaties hebben minister Carola Schouten van LNV een brief gestuurd nadat gisteren een motie over ‘het schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen’ is aangenomen. Deze was ingediend door Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) omdat de normen zouden leiden tot voedselverspilling.

'Aanvankelijk werd in de parlementaire Landbouwcommissie nog gesproken over mogelijke afschaffing van EU-handelsnormen voor elf soorten groenten en fruit. In de motie die uiteindelijk is aangenomen door de Kamer, worden de pijlen specifiek gericht op het schrappen van de cosmetische aspecten binnen de handelsnormen', meldt GroentenFruit Huis. 'Met de brief willen de tuinbouworganisaties duidelijk maken dat er kritisch naar de normen moet worden gekeken in het kader van duurzaamheid, maar dat ze ook een doel dienen en zeker niet leiden tot voedselverspilling.'

Hoogste kwaliteitsnorm

De belangenorganisaties wijzen er verder op dat de normen garanderen dat kwaliteitsindeling van groenten en fruit mogelijk is. Op die manier kunnen producenten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm waar retailers doorgaans naar vragen. 'Zo wordt voedselverspilling effectief tegengegaan', aldus de tuinbouworganisaties

Groenten en fruit die qua vorm afwijken van die norm, krijgen een andere afzetbestemming stellen de tuinbouworganisaties. Cijfers van het Kwaliteitscontrolebureau tonen aan dat tijdens de 800.0000 controles in 2017 in slechts 0,03 procent van de gevallen partijen moesten worden afgekeurd voor de markt vanwege cosmetisch aspecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer