Deel+consumenten+betaalt+volle+pond+kromme+groente
Nieuws
© kromkommer

Deel consumenten betaalt volle pond kromme groente

Ongeveer een op de drie consumenten is bereid om de reguliere prijs te betalen voor kromme groenten. Dat blijkt uit een onderzoek van Kromkommer.

Het onderzoek is uitgevoerd in een Jumbo supermarkt in Wageningen en vormt een onderdeel van de Masterscriptie van Yvon Goossens voor Wageningen University & Research. De proef omvatte drie periodes.

In de eerste twee weken van de proef was 27,8 procent van de verkochte komkommers krom. Na de plaatsing van een bord met uitleg over de kromme komkommer steeg dit percentage naar 35,6. Dit percentage bleef gelijk na het weghalen van het bord.

Verspilling

Ongeveer 10 procent van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg is, meldt Kromkommer, een onderneming die de verspilling van kromme groente en fruit wil tegengaan. Supermarkten leggen de kromme producten niet in het schap omdat ze denken dat consumenten ze niet willen kopen.

Als kromme groenten en fruit al aangeboden worden, is dat vaak voor een veel lagere prijs. Kromkommer denkt dat consumenten wel kromme groenten en fruit willen kopen, ook voor dezelfde prijs als de rechte varianten en steunde daarom dit onderzoek.

Krom naast recht in het schap

De groenten voor het onderzoek werden geleverd door komkommerkwekerij Noord-Oost. Supermarktondernemer George Verberne, die eerder al het eerste verspillingsschap in zijn winkel opnam, gaf Kromkommer de ruimte om in zijn Jumbo winkel in Wageningen het experiment uit te voeren. Jumbo Wageningen heeft besloten om de kromme komkommer een permanente plek in het schap te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer